Inside: Aardappelmarkt

Ivoorkust komt als duveltje uit een doosje

19 April 2017 - Niels van der Boom

Op de aardappelexportmarkt komt Ivoorkust als een duveltje uit een doosje. Nederlandse aardappelhandelshuizen nemen het leeuwendeel van de aardappelbehoefte in het land voor hun rekening. Ten opzichte van vorig jaar lag de export in maart ruim 80 procent hoger.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ivoorkust importeerde in de maand maart in totaal 2.220 ton, waarvan ruim 1.900 ton afkomstig was uit Nederland. Dat is een stijging van 83 procent ten opzichte van maart 2016, zo blijkt uit importdata van het land. De gemiddelde prijs per ton ligt iets lager dan het niveau van maart vorig jaar, op 209 euro.

15

procent

groeide de export in een jaar tijd

Buurlanden leveren in
België en Frankrijk moeten beide flink inleveren en exporteerde respectievelijk 87 en 70 procent minder in de maand maart. Over de laatste 12 maanden exporteerde Nederland circa 33.500 ton aardappelen naar het Afrikaanse land. Een stijging van 15 procent ten opzichte van seizoen 2015-2016.

Mauritanië blijft grootste markt
De aardappelexport naar Mauritanië is nog iets groter, zo blijkt uit cijfers van de NAO. Die becijferen de periode tot en met maart. Dat land ging toen (nog) aan de leiding, al is het verschil klein. Ten opzichte van voorgaand seizoen is wel minder product geëxporteerd, terwijl Ivoorkust juist flink hoger uitkomt. Volumes naar andere Afrikaanse landen zijn klein. Vaak gaat het om volumes rond 200 ton per maand.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden