Inside: Aardappelmarkt

Franse aardappelvoorraad eindigt mager

1 Mei 2017 - Niels van der Boom - 1 reactie

De Franse aardappelverwerkende industrie gaat een mager einde van seizoen 2016-2017 tegemoet. De voorraad aardappelen is één van de kleinste in de afgelopen acht seizoenen. Vrije fritesaardappelen zijn nauwelijks voorradig. Ook de voorraad tafelaardappelen is zeer laag.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens aardappeltelersorganisatie UNPT lag op 1 april nog 954.000 ton aardappelen in opslag. Die is onderverdeeld in 590.000 ton fritesaardappelen en 364.000 ton tafelaardappelen. Daarmee komt de voorraad 160.000 ton lager uit dan voorgaand seizoen het geval was. Alleen in april 2011 lag de voorraad nog iets lager. Toen lag op 1 april nog 880.000 ton product in voorraad. De voorraad fritesaardappelen was op die datum goed voor een half miljoen ton.

954

duizend ton

aardappelen in voorraad op 1 april

Nauwelijks vrije aardappelen
Het aandeel contractaardappelen, dat nog in voorraad ligt, is gelijk aan de laatste drie jaar. De voorraadmeting komt vooral lager uit door het kleinere aandeel vrij te verkopen aardappelen. Die zijn nauwelijks beschikbaar. Een herkenbaar beeld voor dit seizoen.

626.000 ton verwerkt
Tijdens de vorige voorraadmeting, op 1 maart van dit jaar, was nog 1,58 miljoen ton in voorraad. In een maand tijd is dus 626.000 ton aardappelen verkocht en verwerkt. Is april in eenzelfde tempo verlopen, dan betekent dit dat op 1 mei nog 328.000 ton aardappelen in voorraad ligt. Dit onderstreept nog eens dat alles afhangt tussen de aansluiting van de oude voorraad op de nieuwe oogst. Ook elders in Europa zijn nauwelijks vrije aardappelen te koop.

Koud en droog
Inmiddels zitten bijna alle aardappelen in de grond, maar is het zeer droog in het noorden en oosten van Frankrijk. De ontwikkeling van vroege aardappelen wordt door het koude weer benadeeld. Ook rond Bordeaux was het in de tweede helft van april slechts 5 tot 6 graden. Tot nachtvorst kwam het niet, maar droog was het wel. Gemiddeld 27 mm tegenover 60 mm normaal in april.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden