Inside: Aardappelmarkt

Fritesexport neemt wereldwijd rap toe

4 Mei 2017 - Clarisse van der Woude

De Nederlandse fritesexport heeft in de afgelopen 12 maanden een grote sprong gemaakt, maar België domineert nog altijd de wereldhandel in frites. Wel weten de Nederlanders een hogere prijs voor hun frites te vangen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Overige landen die in de top 6 van fritesexporteurs staan, zijn Canada, de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk. Ook andere landen maken snel een opmars. In Turkije, Iran en Maleisië groeit de friteshandel rap, hoewel deze in volume bij lange na niet bij de topexporteurs in de buurt komen. Er zijn spectaculaire stijgingen zichtbaar de afgelopen 12 maanden, ook in Argentinië en Denemarken.

Brazilië is de grootste koper van frites buiten de EU en de VS

Grootste kopers
De grootste kopers van frites zijn de Verenigde Staten die bijna het gehele importvolume uit Canada halen. De tweede grootste importeur van frites is het Verenigd Koninkrijk. Voor Nederland, als hofleverancier, een belangrijke bestemming, met de Belgen op goede tweede plek. Het uittreden van de Britten uit de Europese Unie, heeft ook voor de fritesverwerkers mogelijk grote gevolgen. Ook Frankrijk importeert veel frites en haalt het meeste uit buurland België.

Brazilië is de grootste koper buiten de EU en de VS om. De afgelopen 12 maanden exporteerden de Belgen en Nederlanders ongeveer evenveel naar het Zuid-Amerikaanse land, dat inmiddels een hoge importheffing aan 4 West-Europese landen heeft opgelegd. De derde exporteur is Duitsland, daarna de Amerikanen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden