Inside: Aardappelmarkt

Belgapom bekent kleur. Vrije teler krijgt zicht op pot goud

5 Mei 2017

Bijzondere ontwikkelingen op de fysieke aardappelmarkt deze week. Nu het juk van het aardappeltermijncontract april weg is, doordat het contract is geëxpireerd, lijkt de aardappelmarkt zich nu pas te mogen ontvouwen. Dat wordt zichtbaar door de stijgingen van de aardappelnoteringen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een dergelijke stijging zie je eigenlijk alleen gebeuren in het groeiseizoen. De verhoging wordt veroorzaakt, doordat verwerkers steeds duidelijker in beeld krijgen dat de aansluiting met het nieuwe seizoen minimaal 2 weken zal worden vertraagd.

Weer
De kou zorgt voor een duidelijk lagere groeicurve dan in eerste instantie werd gedacht. Daarnaast speelt de enorme droogte in Frankrijk en België een rol. Franse en Belgische telers melden dat de aardappelen in het stof liggen, nu regen van betekenis al 8 weken achtereen uitblijft. Dit wordt ook vertaald in een stijging van de graanprijs.

Verwerkers staan voor nieuwe uitdagingen

Breinbreker
Met het besef dit seizoen langer door te moeten met oude oogst aardappelen, wordt de puzzel compleet omgegooid. De verwerkers leken het onder controle te hebben, door zeer gedoseerd aan de markt te zijn. Met de in gang gezette eindsprint komt ook duidelijk in beeld dat het kopen van aardappelen in een vrijwel lege markt niet meevalt. De hoeveelheid vrije aardappelen is zo krap, dat er stappen gemaakt moeten worden van 5 euro om de bezitters van vrije aardappelen ervan te overtuigen aanbod te geven.

Echter, ook bij 25 euro is het geven van aanbod zeer gering. Het is echt zoeken met een lampje naar de laatste vrije aardappelen. Voor exclusieve rassen als Markies en Agria lijkt de grens van 30 euro dan ook bijna geslecht.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden