Inside: Aardappelmarkt

Franse boer ziet aardappelteelt wel zitten

6 Mei 2017 - Niels van der Boom

Na de NEPG volgt ook de Franse statistiekdienst Agreste met aardappel areaalcijfers voor 2017. Ook zij zetten in op groei. Vooral het fritesaardappelsegment kan dit jaar een plus maken. Goed nieuws voor Belgische aardappelverwerkers. In de andere productgroepen zit groei er niet in.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit voorlopige cijfers van Agreste, de agrarische statistiekdienst van het Franse landbouwministerie, blijkt dat er dit jaar met een areaal van 131.000 hectare consumptieaardappelen worden gerekend. Dat is een plus van 4.000 hectare ten opzichte van 2016. Dat houdt een groei in van 3,7 procent in. De NEPG meldde half april al een groei van 4 procent.

4.000

hectare

plus in consumptie-aardappelen

Belgische achtertuin
Het is vooral de fritesindustrie die trekt aan de teelt. In combinatie met een gunstig seizoen in de boeken, zien de Franse akkerbouwers de aardappelteelt wel zitten. Belgische aardappelverwerkers zien Noord-Frankrijk als hun achtertuin. Daar kunnen ze voorlopig uit blijven putten. De vraag naar tafelaardappelen, die ook in het areaal is opgenomen, stagneert naar verwachting iets en neemt licht af.

17 procent areaalgroei
Het consumptieaardappelareaal bereikte in 2012 een dieptepunt van ruim 109.000 hectare. Vervolgens ging het steeds iets vooruit, met een kleine terugval in 2015. In 6 jaar tijd is het areaal met 17 procent gestegen, zo blijkt uit de cijfers van Agreste.

Voor de andere aardappelsoorten verandert de dienst niets aan de cijfers. Agreste gaat uit van 22.000 hectare zetmeelaardappelen, 20.000 hectare pootaardappelen en 6.700 hectare primeuraardappelen. Daarmee komt het totale aardappelareaal in Frankrijk uit op, net geen, 180.000 hectare.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden