Inside: Aardappelmarkt

Verwarring fysieke markt laat termijnmarkt niet stijgen

9 Mei 2017

De afgelopen dagen is het hard gegaan met de prijs van de vrije aardappelen. Nadat Belgapom afgelopen vrijdag met 25 procent steeg naar 25 euro ging maandag de fysieke markt voortvarend van start.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Fysieke markt in beweging
De vraag naar aardappelen nam vooral vanuit de handel toe. Dat kwam deels door verdere berichtgeving van aanhoudende kou en verdere groeiachterstand van de vroege aardappelen.

Volgens de laatste data die Boerenbusiness te pakken heeft gekregen, hebben de aardappelen nu een groeiachterstand van 19 dagen. Dat is in vergelijking tot het 5 jaars gemiddelde van deze week. Daarmee moeten verder oplopende gaten worden gevuld. Zoals bekend zijn de voorraden, gelet op de beschikbaarheid van vrije aardappelen, heel klein. De vraag naar aardappelen laat de markt dan ook snel ontploffen.

Nederlandse fritesbakkers lijken de werkvoorraad op orde te hebben

Reactie termijnmarkt
Voor de termijnmarkt is het van belang hoe de Cash Settlement zich ontwikkelt. Het kijken naar de ontwikkeling van de noteringen is daarbij van groot belang. Deze week zijn behoorlijk wat fysieke zaken gedaan. Opvallend is dat het vooral de handel is, die koper is geworden. De Nederlandse fritesindustrieën melden zich amper tot niet op de markt en laten weten goed ingedekt te zijn.

België
Vanuit België is meer reuring waar te nemen. Daar werd deze week gehandeld op 30 euro franco fabriek (Bintje en Fontane). Maar ook dinsdagmorgen 9 mei werd er handel gedaan voor 26,50 euro franco fabriek. De dunheid van de markt, de verplichtingen tussen telers en afnemers op basis van beursprijzen of de cash settlementprijzen maakt dat de markt juist minder transparant geworden is. Ook is de markt hierdoor zeer grillig. Het maakt kopers op de termijnmarkt terughoudend en het devies lijkt: eerst zien en dan geloven.

Met het uitkomen van de PCA notering kwam de terughoudendheid weer terug op de termijnmarkt. Deze zakte snel van een top op 29,50 euro naar het laagste punt van de dag en tevens slot van 28,20 euro. De fysieke markt bepaalt en daardoor verdwaalt de termijnmarkt. Althans, daar lijkt het op. Duidelijk is in ieder geval dat de oude oogst nog lang niet bij de finish is en dat het laatste hoofdstuk nog niet is geschreven.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden