Inside: Aardappelmarkt

Oogst nieuwe aardappelen komt moeizaam op gang

17 Mei 2017 - Niels van der Boom

In Europa wordt voorzichtig aan begonnen met de oogst van primeuraardappelen. Onder andere in Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk is dat het geval. Vooral in West-Europa heeft de vorst duidelijk huisgehouden, waardoor de oogst vertraging oploopt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sinds week 19 worden in de Duitse deelstaat Baden-Wurttemberg de eerste primeuraardappelen geoogst. Het prijsniveau van de niet-huidvaste aardappelen ligt omgerekend op 1.200 euro per ton. In Noord-Duitsland liggen de prijzen voor een zak aardappelen nog net iets hoger. Naar verwachting wordt deze week gestart met de aardappeloogst in de Palts. Ook in het Rijnland en Nedersaksen zijn de eerste vroege gewassen onder plastic geoogst.

1.200

euro

per ton wordt in Duitsland voor de eerste vroege aardappelen betaald

Wederom nachtvorst
Ondanks dat er geoogst wordt, heeft de vorst flink huisgehouden. Afgelopen week daalde het kwik, onder andere op de Lüneburger Heide, tot -4 graden. Dat remt de gewasontwikkeling behoorlijk. Door de droge winter komt de beschikbaarheid van grondwater in West-Duitsland in de knel. In het zuiden is voldoende water beschikbaar, maar liggen de temperaturen nog steeds te laag.

Spaanse oogst van start
Ook in Spanje heeft het weer invloed gehad op de opbrengst. Rondom de stad Sevilla werd de oogst door de vele regen flink vertraagd. Het slechte weer van de afgelopen winter heeft duidelijk ook effect gehad op de opbrengst. Daartegenover staat wel dat er meer hectares aardappelen zijn gepoot in de provincie Andalusië.

Eerste stijging in 10 jaar
Volgens José Peláez, voorzitter van de commissie voor vroege aardappelen van Europatat, hebben Spaanse telers zich gerealiseerd dat op de Europese aardappelmarkt een grondstofschaarste heerst. Daarom hebben ze voor het eerst in 10 jaar meer areaal gepoot. 'Vroege aardappelen uit Israël, Egypte en Malta worden op een hoog prijsniveau in Europa weggezet. Dat legt een prijsbodem neer voor de Spaanse aardappelen.' Begin mei kregen telers af boerderij 517 euro per ton betaald.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden