Inside: Aardappelmarkt

Droogte bedreigt opstart aardappelen

22 Mei 2017 - Clarisse van der Woude - 1 reactie

Nu de droogte toeneemt, beginnen akkerbouwers iets nerveuzer te worden. Vooral aardappelen die tegen de knolzetting aan zitten, kunnen een buitje goed gebruiken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel er zondag 21 mei hier en daar nog wat regen viel, in Deventer was zelfs een wolkbreuk, is de kans op neerslag de komende week erg klein. Daarmee loopt het neerslagtekort in Nederland verder op. Volgens het KNMI is het neerslagtekort midden mei bovengemiddeld.

Daarvoor moet het nog 10 dagen droog blijven

Nog geen haspels
De droogte bedreigt een goede opstart van de aardappeloogst in Nederland, maar ook in België en Duitsland. Ferdi Buffen van handelshuis Weuthen in het Duitse Schwalmtal verwacht echter niet dat de haspels meteen tevoorschijn komen. 'Daarvoor moet het nog 10 dagen droog blijven. Echter, dan zullen de telers van vroege aardappelen hun percelen volop gaan beregenen.' Van de vroege gebieden in het RIjnland, de Phalz en Niedersachsen kan 90 procent worden beregend.

Achterstand niet ingehaald
De achterstand die door de nachtvorst van eind april ontstond, is nog niet ingehaald. 'De afgelopen 14 dagen zijn de gewassen goed hersteld, maar dat betekent niet dat de aardappelen vanaf 1 juni beschikbaar zijn. De eerste grote volumes verwacht ik pas in week 29 op de markt. Voorlopers komen een week eerder. De Europese verwerkende industrie zal het tot en met half juli met oude grondstof moeten doen. Vanaf 15 juli kan nieuwe oogst worden verwerkt.'

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden