Inside: Aardappelmarkt

Europese oogstprognose aardappelen plust

23 Mei 2017 - Clarisse van der Woude

Met een oogstverwachting van 33.6 ton per hectare in 2017 worden er in de Europese Unie 2,4 procent meer aardappelen geproduceerd dan vorig jaar. Vooral België scoort beter, maar dat land werd in 2016 dan ook flink getroffen door wateroverlast.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het MARS-bullletin over mei schat dat de komende oogst 3,5 procent hoger uitkomt dan het vijfjarig gemiddelde. De vooruitzichten zijn, ten opzichte van de prognose van april, met 0,7 procent naar boven bijgesteld.

Bovengemiddelde opbrengst voor Belgen en Fransen

België, Frankrijk, Hongarije, Roemenië en Griekenland halen, zoals het er nu voor staat, dit jaar een bovengemiddelde opbrengst binnen. De overige EU-landen komen op een gemiddeld niveau uit.

Polen oogsten minder
Opvallend is verder dat Oostenrijk 10 procent minder aardappelen oogst en ook de Tsjechische oogst is 12 procent kleiner. De Poolse oogstprognose is voor nu vastgesteld op 22.4 ton per hectare. Dat is een verlaging van 5,4 procent vergeleken met 2016 en bijna 2 procent onder het vijfjarig gemiddelde.

De schade van de nachtvorst is in Nederland, België en Duitsland beperkt gebleven. Wel liepen de vroege aardappelen vertraging op. Met de gunstige temperaturen zullen de gewassen zich de komende weken goed ontwikkelen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden