Inside: Aardappelmarkt

Fontane heeft positieve invloed op Cash Settlement

2 Juni 2017

Met de Cash Settlement (CS) van 1 juni 2017 komt er een einde aan de handel in aardappelfutures op de termijnmarkt van seizoen 2016-2017. Hoe de verschillende landen dit seizoen hebben geopereerd, leest u in de onderstaande terugblik.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit seizoen was het eerste seizoen waarin naast Bintje ook het ras Fontane prijstechnisch een rol speelde bij de totstandkoming van de wekelijkse CS. In de achterliggende seizoenen was daar al meermalen op aangedrongen, omdat een ras als Fontane een steeds groter deel ging uitmaken van de teelt van fritesaardappelen. Zowel in Frankrijk als in België deed Fontane dit seizoen mee naast het ras Bintje.

Positief resultaat
Deze beslissing heeft positief uitgepakt. Zo was de gemiddelde Bintje notering in Frankrijk 23,65 euro en voor Fontane 24,23 euro. Per saldo is daardoor de Franse inbreng met 0,29 euro gestegen. De totale inbreng van Frankrijk was dit seizoen 25,11 euro.

Ook België profiteert
Ook voor de Belgische inbreng was er sprake van een positief effect, waarbij de notering van Belgapom wel een hele opvallende was. Vanaf 4 november 2016 was de Belgapom voor zowel het ras Bintje, Fontane en Challenger iedere week identiek voor wat betreft prijs als stemming.

Echter, bij de laatste notering die bepalend was voor de finale CS bracht Belgapom een verschil aan tussen enerzijds Bintje en Fontane en anderzijds Challenger voor zowel prijs als stemming. En laat het ras Challenger nu geen aandeel hebben in de samenstelling van de CS. In de grafiek zie je de beweging terug als een soort van "Missing Man"-formatie. De gemiddelde Belgische inbreng was dit seizoen 24,39 euro.

Duitsland doet het anders
Duitsland was ten opzichte van de overige landen die deel uitmaken van de CS een beetje een vreemde eend in de bijt. Het was het enige land dat zijn inbreng begon onder het twintig euro niveau: 19,97 euro. Ook in week 12, 13 en 14 was de Duitse inbreng onder het 20 euro niveau. De overige 25 weken was de Duitse inbreng minimaal 20,31 euro. Gemiddeld kwam Duitsland uit op 22,50 euro.

Hogere telernoteringen
Tenslotte Nederland. De inbreng vanuit eigen land wordt gevormd door de beurs Emmeloord en Rotterdam. Opvallend was ook dit seizoen weer de hogere telernotering ten opzichte van de lagere groothandelsnotering. Emmeloord kwam gemiddeld uit op 24,71 euro en Rotterdam op 22,23 euro.

Wekelijkse verhoging
Om te zorgen dat de noteringen van de verschillende landen goed met elkaar kunnen worden vergeleken (i.v.m. maat en niet gesorteerd) werden de noteringen van Frankrijk en België wekelijks verhoogd met 1,20 euro en die van Emmeloord met 0,50 euro. De gemiddelde CS van dit seizoen komt uit op exact 24,00 euro.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden