Inside: Aardappelmarkt

Spaanse boer vernietigt aardappelen

7 Juni 2017 - Niels van der Boom

De prijzen die Spaanse akkerbouwers geboden krijgen voor hun aardappelen en uien zijn zo slecht dat ze hun gewassen uit nood vernietigen. Daar maakt de Spaanse vereniging voor jonge boeren melding van. Het aanbod uit de andere landen is zo groot dat de markt wordt overspoeld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Spaanse organisatie voor jonge boeren (AVA-ASAJA) meldt dat bedrijven in Valencia, het midden en oosten van Spanje en langs de Mediterrane kust aardappel- en uiengewassen vernietigen, omdat ze extreem lage prijzen krijgen voor hun product. Dat zegt Cristóbal Aguado, voorzitter van de vereniging: 'Het gebrek aan een transparante markt, de macht van supermarkten en een gebrek aan maatregelen (zoals verzekeringen voor rentes) zorgen ervoor dat boeren in Valencia hun gewassen vernietigen.'

375

euro

per ton is de gemiddelde Spaanse aardappelprijs

Aanbod uit heel de wereld
De Spaanse supermarkten krijgen momenteel aardappelen en uien aangeboden uit Egypte, Cyprus, Israël, Chili en Peru. Ook nieuwe tafelaardappelen uit Frankrijk worden op de Spaanse markt gedumpt, waardoor er geen vraag meer is naar product uit Valencia. De gemiddelde Spaanse prijs voor vroege aardappelen lag eind mei op 375 euro per ton. Sinds het begin van de oogst dalen de prijzen in rap tempo.

Groei in areaal
Volgens een laatste schatting van het Spaanse landbouwministerie komt het aardappelareaal voor vroege en middelvroege aardappelen uit op bijna 53.000 hectare. Dat houdt een stijging van 2,6 procent in, ten opzichte van vorig jaar. Voor de late aardappelen wordt een stijging van 3 procent verwacht. Daarmee komt het areaal uit op ruim 75.000 hectare. Hoge prijzen, aan het einde van het afgelopen seizoen, zorgen voor een areaaluitbreiding. Vanaf 2000 zat het Spaanse areaal in een dalende lijn. Sinds 2012 is dat gestabiliseerd. De laatste jaren stijgt de oppervlakte weer.

30 procent meer areaal en 20 procent meer opbrengst

Meer hectares, meer kilo's
De zuidelijke provincie Andalusië heeft het areaal vroege aardappelen naar verwachting met 30 procent uitgebreid. Volgens een eerste prognose oogst de regio Murcia, in het zuidoosten, dik 20 procent meer aardappelen. Dat is goed voor een stijging van 94.000 ton naar 114.000 ton product.

In Valencia daalt de productie licht, namelijk van 45.200 ton naar 44.000 ton. Het areaal middelvroege (media estación) is juist iets afgenomen. Vooral in de regio Galicië, waar de meeste van deze aardappelen worden geteeld. Dat is te wijten aan de opkomst van bodemgebonden ziektes.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden