Laagste opbrengst in 10 jaar

Vlakke markt maakt het Aviko pool lastig

14 Juni 2017 - Clarisse van der Woude

De Aardappeltelerscommissie van de Aviko Potato pool moest afgelopen seizoen opereren op een redelijk vlakke markt. Lastig, maar toch wist de commissie poolprijzen te realiseren van 218 euro per ton in week 45 tot 283 euro per ton in week 28. Dit betreft de rassen Agria en Innovator in de pool zonder voorverkoop en inclusief kwaliteitspremie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Traditiegetrouw kwam Aviko Potato ook dit jaar weer als eerste uit met de poolprijs van consumptieaardappelen. Woensdag 14 juni hoorden de telers die deelnemen in de pool, tijdens een vergadering in Dronten, welke verkoopprestaties de Aardappeltelerscommissie (ATC) van oogst 2016 heeft neergezet. Dat was een seizoen dat zich kenmerkte door sterk wisselende weersomstandigheden. De vroege aardappelen konden op tijd worden geplant, maar het planten van de hoofdoogst liep vanwege te natte omstandigheden wel vertraging op.

46,5

ton

is de laagste gemiddelde opbrengst in 10 jaar

Wateroverlast treft deel areaal
Begin juni werden een aantal belangrijke teeltregio’s, waaronder het zuidoosten van het land, getroffen door wateroverlast. Daardoor bleef de ontwikkeling van het gewas fors achter en ging een belangrijk deel van het areaal verloren. Uiteindelijk moesten de contracten van Aviko Potato in deze regio met 20.000 ton aardappelen naar beneden bijgesteld worden en werd een regeling met de telers getroffen.

Laagste hectare-opbrengst
De gevaren waren daarmee echter nog niet geweken, want na het natte voorjaar volgde een warme zomer. Dit leidde tot een groeispurt waardoor veel groeischeuren in de aardappelen ontstonden. Door het extreem droge en aanhoudende warme weer was eind augustus al duidelijk dat de nagroei minimaal zou zijn. Dat bleek ook tijdens de oogst, die bij Aviko Potato met gemiddeld 46,5 ton per hectare de laagste was in de afgelopen 10 jaar.

Stabiel hoge markt
Toch had het extreme voorjaarsweer in eerste instantie nauwelijks invloed op de aardappeltermijnmarkt. Tot week 30 kabbelde die voort op een niveau van rond de 150 euro per ton. Pas toen de effecten van de droogte zichtbaar werden, steeg de markt naar 250 euro per ton in week 39. Op dat niveau wist de markt zich enige tijd te handhaven om vervolgens geleidelijk te dalen naar 225 euro per ton.

Eind februari 2017 zakte de termijnnotering nog even door 200 euro per ton, om uiteindelijk een slotnotering van 221 euro per ton te realiseren. Gedurende het seizoen schommelde de dagprijs van aardappelen op de effectieve markt tussen de 200 en 250 euro per ton.

Lastig om te profiteren van oplevingen

Verhoging later in seizoen
Door het redelijk stabiele prijsniveau gedurende het seizoen, was het voor de Aardappel Telers Commissie (ATC) van Aviko Potato lastig om te profiteren van oplevingen in de markt. Af land schommelde de dagprijs tussen de 150 en 180 euro. Later in het seizoen tikte de dagprijs de 250 euro per ton aan.

Uiteindelijk realiseerde de ATC voor de rassen Agria en Innovator in de pool mét voorverkoop een prijs van 234,76 euro per ton in week 13. Dat is inclusief de bewaarvergoeding en gemiddelde kwaliteitstoeslag. De pool zonder voorverkoop realiseerde in week 13 voor beide rassen 240,77 euro per ton. De overige rassen scoorden 5 euro per ton lager.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden