Steeds meer akkerbouwers in West-Vlaanderen zijn de wanhoop nabij. Zeker na het intreden van een captatieverbod is de situatie nijpend geworden. Telers van groentes en aardappelen laten zich liever beboeten, dan hun gewassen te laten verdrogen. De situatie in zowel België als Noord-Frankrijk is erger dan eerder werd gedacht.
Vrijdag 16 juni stelde de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé een captatieverbod (water onttrekkingsverbod) in voor de streek rond Poperinge en Ieper. Dit is het eerste verbod in 20 jaar tijd. Het gaat hier om het onttrekken van oppervlaktewater voor beregening van gewassen. Dit is echter geen beregeningsverbod. Telers die over een bron beschikken, mogen deze nog wel gebruiken. Burgers wordt door de lokale overheid gemaand zuinig om te springen met water, dus geen auto's wassen of het gazon besproeien.
Verbod op water tot 30 juni
Het captatieverbod geldt tot en met 30 juni, schrijft Boerenbond. Het is echter niet aannemelijk dat de watervoorraden dan al zijn aangevuld. Beregenen uit putten blijft mogelijk en ook drinkwater voor dieren mag worden onttrokken. Per gemeente gelden echter andere regels. Onbevaarbare waterlopen blijven wel beschikbaar voor beregening, tot een volume van 500 kuub per jaar.
Verbod tegen dovemansoren
Boeren in de getroffen regio, de kuststreek van België (tegen Frankrijk aan), slaan het verbod in de wind. De Belgische media maakt melding van tientallen telers die een boete van enkele honderden euro’s in de wind slaan om hun gewassen te verdrogen. Een filmpje toont zelfs aan dat mesttanks in de file staan om een tank met water te bemachtigen.
De streek kent naast veel aardappelen ook een uitgebreide groenteteelt. Deze "groentetuin van Vlaanderen" heeft beregening nodig voor alle gewassen. Die wordt ze nu ontnomen. Kunstgrepen worden uitgehaald om toch aan water te komen. Dat betekent dat tanks zelfs de grens over gaan om in Frankrijk water te halen.
De neerslagsom tot en met 18 juni. In de Belgische kustregio komt het totaal niet ver boven de 10 millimeter.
Vrees voor verzilting
Volgens de instanties, en ook boerenorganisaties, zijn de problemen niet alleen voor korte duur. Gaat men door met (illegaal) water oppompen, dan komt het zilte grondwater naar boven. Daardoor wordt zoetwater brak. Daar is ook de landbouw niet bij gebaat. Volgens het West-Vlaamse Kenniscentrum zijn 18 bufferbekkens beschikbaar voor beregening, maar de voorraden slinken enorm snel.
Regen kan weinig redden
Landbouwer Johan Vanysacker noemt de langdurige droogte een ramp voor boeren. Zijn eigen waterput houdt het slechts enkele dagen uit. 'Voor bijvoorbeeld bloemkool en erwten is het nu een cruciale periode. Krijgen de gewassen niet voldoende water, dan wordt de situatie dramatisch. Krijgen we volgende week regen, dan kunnen we enkele gewassen redden.'
Juni eindigt droog
Eind deze week dalen de temperaturen naar niveaus rond de 20 graden in West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk. Pas begin volgende week, vanaf 26 juni, wordt regen voorspeld. Die bedraagt echter niet meer dan enkele millimeters. Dat is te weinig om van grote betekenis te zijn voor de gewassen. Enig voordeel is dat de temperaturen, ook ’s nachts, behoorlijk lager komt te liggen. Weerkaarten tonen nu een totale neerslagsom tussen 0 en 12 millimeter in de kustregio van België. Daar komt in juni waarschijnlijk weinig aanvulling bij.
En in Nederland?
Ook in Nederland is het droog. Zeer droog. Daar waar in Flevoland recent nog 40 millimeter water viel draaien nu overal weer beregeningshaspels. In Zeeuws Vlaanderen moeten nog wortelen worden gezaaid. Zonder beregenen is dat niet mogelijk. Die mogelijkheid is lang niet overal aanwezig, al is de situatie minder erg dan bij onze zuiderburen. In de Hoeksche Waard, (Z-H), plaatst het waterschap een noodpomp om poldersloten op peil te houden.
Update 20-6:
Een Vlaamse teler in West-Vlaanderen laat weten dat het captatieverbod inmiddels is uitgebreid en al het oppervlaktewater betreft. Eerder mocht nog uit spaarbekkens en onbevaarbare wateren worden gepompt. Bedrijven die zelf een bassin of put hebben mogen deze wel gebruiken. Voor dieren mag wel water worden opgepompt.
Coverfoto: Rogier Loos (@rogierloos1974).
Hoe is de droogte in uw regio? Laat het ons weten! Mail naar: redactie@boerenbusiness.nl of app uw foto's door naar ons Whatsapp nummer: 06 - 123 129 42.