Inside: Aardappelmarkt

Cruciale weken voor pootgoedgewassen

22 Juni 2017 - Niels van der Boom

Het zijn niet alleen de consumptieaardappelen die wel een slok water kunnen gebruiken, maar ook pootaardappeltelers spreken over cruciale tijden. De telers die kunnen beregenen houden hun gewassen aan de praat. Waar dat niet mogelijk is, staan gewassen duidelijk onder spanning.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In hoeverre de droogte en het hete weer effect hebben op de pootgoedopbrengst is, net als bij consumptieaardappelen, voorlopig nog afwachten. Het weer van komende week zal dan ook allesbepalend zijn. Ook is er een groot verschil tussen de rassen en of er vroeg of laat is gepoot.

In het ergste geval verliezen de planten hun blad

Gewassen slijten snel
In het zuidwesten van het land wordt een groeiend areaal pootaardappelen geteeld. "In Zeeuws-Vlaanderen kan 5 tot maximaal 10 procent van het areaal worden beregenend", schat Delphy-adviseur Johnny Remijn in. "Door het hete en droge weer zie je gewassen enorm snel slijten. Dat is echter wel afhankelijk van het ras. Sommige rassen doorstaan het weer een stuk beter dan andere, al staan ze naast elkaar op hetzelfde perceel. In de ergste gevallen zie ik planten hun blad verliezen."

Plant stoot knolletjes af
De zetting beoordeelt Remijn in het zuidwesten van Nederland gemiddeld tot matig. Even leek het goed, maar door het droge weer stoot de plant knolletjes af. "Dat kost hoe dan ook opbrengst. Zelfs wanneer er regen komt op de korte termijn. Ik schat de situatie op dit moment slechter in, dan vorig jaar. Gaat het regenen, dan brengt dat naast verlichting ook nieuwe problemen met zich mee", weet de adviseur. "Bacterieziekte gedijt goed bij deze omstandigheden. Krijgen we na regen weer hoge temperaturen, met een hoge RV (relatieve luchtvochtigheid), dan kan bacterie snel om zich heen slaan."

Beregenen niet zaligmakend
Remijn’s collega, pootgoedspecialist Paul Hooijman, ziet in Flevoland een soortgelijk beeld ontstaan. Het voordeel is dat daar wel beregend kan worden, maar zaligmakend is dat niet. "Je wacht vaak te lang met het beregenen. Het gaat toch altijd harder dan je denkt", zegt hij. "Beregenen kost veel tijd en op een groot areaal heb je die tijd niet. Ook de wind is een spelbreker, waardoor een kunstmatige bui niet altijd volledig effectief is."

3-4

knollen

zie je gemiddeld aan een plant

Laat beter dan vroeg
"Wat ik nu in het veld zie, is dat aardappelplanten 3 tot 4 knollen hebben en een hoop kleintjes’, bemerkt de pootgoedman. ‘Het is de vraag wat hiermee gaat gebeuren wanneer de droogte aanhoudt. Hoe zit het dan met de voorziening van vocht en voedingsstoffen?" Net als Remijn bemerkt hij dat de vroege rassen minder presteren tegenover de laat geplante aardappelen. "Je ziet de planten nu verwelken. Dat wordt toegeschreven aan bacterieziek, die bij dit weer prima gedijt. Echter, de plant kan ook door een gebrek aan watertoevoer verwelken. Ik twijfel daarom soms aan de oorzaak. Wel zie je dat de planten erg lang doortrekken op de moederknol. Die is vaak al aan het wegrotten."

Volgende week duidelijkheid
Of de huidige droogte voor blijvende schade zorgt, vindt Hooijman nog lastig te zeggen: "Volgende week weten we meer, maar een topper gaat het niet worden. Ik zie gewassen met verbrand blad. Dat kom je normaal pas in juli of augustus tegen. Opbrengstderving is ook afhankelijk van het ras. De virus- en luizendruk in Flevoland valt mee. We vinden weinig bonte planten in het gewas. Gaat het wel regenen, dan moet je weer waakzaam zijn op groeischeuren. Voor de consumptieaardappelen is het een ander verhaal. Die moeten in de komende 2 maanden hun productie halen. Het is te vroeg nu al harde conclusies te trekken."

Blijft het droog, dan is Groningen volgende week aan de beurt

Volgende week is het noorden aan de beurt
In het noordelijk pootgoedteeltgebied, langs de Waddenkust, vindt teeltadviseur Klaas Froma het nog meevallen. "Onderin de rug zit nog voldoende vocht, maar droog is het wel", zo oordeelt hij. "We hebben hier recent tussen de 15 en 20 millimeter regen gehad. Dat is inmiddels al lang verdampt. Blijft het volgende week droog, dan is het noorden ook aan de beurt. Je ziet de aardappelplanten nu slapper hangen. De vroege rassen zijn nu aan het zetten. Die hebben 3-4 knollen en een heleboel speldenknopjes. Ik verwacht niet dat die het gaan redden. De late rassen hebben het veld nog niet dicht. Je kunt er met de fiets tussendoor."

Toch bacterie gevonden
Froma signaleert meer bacterieziek in de pootgoedgewassen. "Ik weet van percelen die al uit de keuring zijn gehaald, maar daar wordt weinig ruchtbaarheid aan gegeven. De partijen die in de afgelopen winter zijn getoetst op bacterie, en helemaal vrij bleken, hebben hier nu toch mee te maken. Telers zetten daarom vraagtekens bij deze toetsing van de NAK. Die blijkt dus ook niet 100%. De luizendruk is op het moment nog wel laag."

Eerder lieten ook pootgoedtelers in Noord-Frankrijk weten dat de situatie extreem is. Beregenen is niet mogelijk en normaal gesproken ook niet vereist.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden