Inside: Aardappelmarkt

België ziet aardappeloogst slinken

27 Juni 2017 - Clarisse van der Woude

De oogstprognose voor aardappelen in de EU-28 is ten opzichte van de vorige schatting in mei licht teruggelopen. Het MARS-bulletin dat maandag uitkwam gaat nu uit van een opbrengst van 33.4 ton per hectare.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De schatting van juni 2017 is 0.7% lager dan de verwachting in mei, maar is nog altijd 2.7% boven het vijfjarig gemiddelde van 32.5 ton en 1,3% meer dan vorig jaar. De afgelopen maand zijn er wel wat verschuivingen geweest. Zo blijkt de oogst in het Verenigd Koninkrijk groter uit te vallen dan gedacht. De gemiddelde hectareopbrengst staat nu op 43.2 ton in plaats van 42.7.

1,3

procent

meer aardappelen in EU-28 dan vorig jaar

Franse oogst gelijk
Ook de verwachting voor Hongerije is opgekrikt naar 18.7 ton en die van Oostenrijk naar 33.7 ton. Het cijfer voor Frankrijk is met 45.2 ton gelijk gebleven. Nog steeds bovengemiddeld. Ook Polen zit nog altijd op hetzelfde aantal kilo’s (22.4 ton).

België hardst achteruit
De landen die minder presteren dan in mei nog werd gedacht zijn Nederland, België, Duitsland, Italië en Zweden. Het grootste verschil zit in België. Ging MARS in mei nog uit van een opbrengst van 48.3 ton per hectare, nu is dat gedaald tot 45 ton. In Nederland liep het terug naar 43.6 ton en Duitsland naar 43.7 ton. Van de Benelux-landen is het vochttekort het grootst in het Vlaams Gewest.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden