Inside: Aardappelmarkt

Europa overspoeld met vroege aardappelen

28 Juni 2017 - Niels van der Boom - 10 reacties

Als gevolg van een groter areaal en goede oogsten wordt Europa overspoeld met ladingen vroege aardappelen voor lage prijzen, afkomstig uit Zuid-Europa. Dit benadeelt de vroege gewassen in West-Europa. Supermarktketens hebben meer dan voldoende product om uit te kiezen. Prijzen dalen in rap tempo.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niet eerder daalde in Duitsland de prijs voor vroege tafelaardappelen zo snel en zo vroeg. In de tweede helft van juni ging de prijs van ruim €40 per 100 kilo naar minder dan €30 per 100 kilo. In de afgelopen twee jaar bewoog de prijs zich rond een niveau van €50 en ging het langzaam naar beneden. In 2016 raakte de prijs de €27 pas op 10 augustus. Dit jaar is dat al op 23 juni het geval.

Niet eerder daalde de Duitse aardappelprijzen zo snel

Supermarkten overvol
Supermarkten beschikken over voldoende vroege aardappelen, die in overvloeden worden aangeboden vanuit Spanje. Voor de komende twee weken zijn Duitse supermarktketens voorzien van voldoende product. Er wordt wat ruimte gemaakt voor aardappelen uit de Palts, maar lang niet genoeg. Die worden daarom verder naar achteren geschoven.

Spanjaarden oogsten 50% meer
Na een financieel gunstig jaar in 2016, hebben Spaanse aardappeltelers hun areaal met ongeveer 20% uitgebreid. Daarnaast ligt de opbrengst ook nog eens fors hoger. Tot 50% in Andalusië, als gevolg van de gunstige weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen. De recente hitte komt te laat en geeft vooral zorgen voor het transport. Alleen in de regio Murcia, waar veel regen viel en vorst begin dit jaar intrad, zijn er wat problemen. Deze aardappelen komen later op de markt, waardoor de aardappelstroom richting Noordwest-Europa alleen maar toeneemt.

Dalende Franse prijzen
Ook in Frankrijk is de oogst van vroege aardappelen volop in gang. In het zuiden en zuidwesten wordt er gerooid, net als in Normandië en verder zuidelijk in Bretagne. Doordat steeds grotere hoeveelheden aardappelen op de markt komen dalen ook de prijzen. Vorige week was dat nog €40 tot €35 per 100 kilo. Deze week is dat €30 per 100 kilo. Dat zijn nog niet de laagste prijzen. In Polen wordt €11 tot €19 per 100 kilo betaald voor de nieuwe eigen oogst.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden