Inside: Aardappelmarkt

Wat voor beeld schetst de Europese markt?

30 Juni 2017 - Niels van der Boom

De Europese aardappelmarkt is er een van grote contrasten. Tekorten, maar ook overschotten zijn waarneembaar. Wat betekent dit voor het beeld van de markt?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In onderstaande afbeelding is d.m.v. aanduidingen, door de verschillende gekleurde pijlen en rode cirkel, de actuele situatie aangegeven m.b.t. de aardappelmarkt en de mogelijke prijsontwikkeling.

Gele pijl:
Vanuit Zuid-Europa is er aanbod van vroege tafelaardappelen. De opbrengst is daar goed. De markt voor tafelaardappelen in Noord-Europa is al geruime tijd zeer matig. Ook de markt in Zuid-Europa ligt op zijn gat.

Groene pijl:
De teeltgebieden in Duitsland hebben over het algemeen voldoende water gehad. In Berlijn en omgeving viel eind week 26 zelfs meer dan 200 mm! De ontwikkeling van de hoofdoogst gewassen, in bijvoorbeeld de grootste aardappeldeelstaat Nedersaksen, lijkt goed te zijn. De start van de vroege Prèmiere oogst in Duitsland zal op korte termijn aanvangen en lijkt gemiddeld.

Donkerrode pijl:
Engeland heeft een areaaluitbreiding van circa 4%. Verder hebben de gewassen momenteel voldoende vocht en staan ze er goed op. Vanuit Engeland worden momenteel tafelaardappelen aangeboden op het vasteland. De transportkosten en lage prijzen maakt dat het vooralsnog lastig handelen is.

Momenteel zijn de omstandigheden voor de groei ideaal

Oranje pijl:
Nederland heeft boven de grote rivieren voldoende regen gehad. Door het huidige donkere weer, in combinatie met de gevallen neerslag, zijn de omstandigheid momenteel ideaal voor de groei van aardappelen.


Rode cirkel:
Er is nog altijd sprake althans, eind week 26, van zeer droge omstandigheden in de teeltgebieden in Zuidwest-Nederland, België en het noorden van Frankrijk. In België kan volgens verluidt maar 20% van het areaal aardappelen worden beregend. In Frankrijk zou dat de helft zijn. Voor de hoofdoogst, en dan met name voor een ras als Fontane, is er nog niet veel verloren wanneer medio juli regen valt. Een gemiddelde oogst is dan haalbaar. Feit is dat de regen van betekenis wel moet gaan vallen de komende weken, anders wordt het een spannende aangelegenheid voor de telers in de genoemde gebieden.

Conclusie:
Als de groeiomstandigheden blijven zoals die nu zijn, in de belangrijkste teeltgebieden van Europa, dan kan er enige krapte ontstaan als het om de hoofdoogst gaat. Gedurende het seizoen zal er een transportbeweging op gang komen om aardappelen vanuit de goede gebieden te gaan verplaatsen naar de gebieden met schaarste.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden