Inside: Aardappelmarkt

VAVI: Voorwaarden pootgoed schieten tekort

6 Juli 2017 - Clarisse van der Woude

De belangenorganisatie voor de aardappelverwerkende industrie, VAVI stelt vast dat de Algemene Handelsvoorwaarden Pootaardappelen (AHP) die door de leveranciers en afnemers van pootgoed vanaf 2015 worden gebruikt, niet naar tevredenheid functioneren en dat de VAVI daarom actief naar een oplossing zoekt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De VAVI is van mening dat de handelsvoorwaarden pootaardappelen die leveranciers en gebruikers van pootgoed hanteren, op bepaalde fronten tekortkomen. “Er staan onderwerpen in die eigenlijk niet functioneren voor de gebruikers ofwel de leveranciers. Die onderwerpen zou je er dus uit moeten halen en elders een plek moeten geven”, vindt secretaris Hylke Brunt van de belangenorganisatie van de industrie. De onvrede over de AHP sluimert al langer en de insteek van de VAVI is dat een oplossing over ongeveer een jaar klaar moet zijn.

Er wordt vooral gefocust op fysieke kenmerken, terwijl ‘interne’ kenmerken minimaal van even groot belang zijn

Gebruikers niet tevreden
Tegelijkertijd zijn er volgens Brunt bepaalde onderdelen over kwaliteitseisen van pootgoed niet goed meegenomen. “Daardoor zijn gebruikers van pootgoed niet tevreden over de huidige voorwaarden.” Brunt noemt als voorbeeld dat nu vooral gefocust wordt op fysieke kenmerken, terwijl ‘interne’ kenmerken minimaal van even groot belang zijn.”

Wat doen bij afwijkingen?
Bovendien is volgens hem nu onvoldoende helder afgesproken wat je moet doen als de partij in kwalitatieve zin afwijkt van wat is overeengekomen. “Als de kwaliteit van het pootgoed anders is dan verwacht, dan wil je daar consequenties aan verbinden die voor iedereen helder en akkoord zijn. Op dit punt schieten de handelsvoorwaarden tekort.”

Beter toetsen op interne kwaliteit
Ten aanzien van de pootgoedkwaliteit zou het volgens de VAVI in ieder geval gewenst zijn dat de NAK nadrukkelijker gaat toetsen op ‘interne kwaliteit’ van pootgoed. Brunt hoopt om die reden dat de uitkomsten van het ‘ketenproject pootgoedkwaliteit’, dat de VAVI samen met de NAO heeft geïnitieerd, concrete invulling kan geven aan de wens van een interne kwaliteit of vitaliteitstoets. 

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden