Inside: Aardappelmarkt

Emsland verhoogt prijs met terugwerkende kracht

6 Juli 2017 - Clarisse van der Woude

Het Duitse zetmeelconcern Emsland Group betaalt haar telers over oogst 2016 een gemiddelde prijs van €85 per ton uit. Dit betekent dat de contractueel overeengekomen prijs met terugwerkende kracht wordt verhoogd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De groep zal voor de contractvolumes van de zetmeelfabriek in Emlichheim uit de aardappeloogst van 2016, die opviel door het hoge zetmeelgehalte, een gemiddelde prijs van €85 per ton uitbetalen. Voor de contractvolumes van de Emsland Food GmbH ligt de prijs vanwege de extra kwaliteitseisen en langere opslagperiodes nog hoger.

Emsland verhoogt contractvolumes 
voor het derde jaar op rij  

Dividend in januari
Tevens zal het concern na besluit van de aandeelhoudersvergadering in januari een dividend uitkeren uit het ondernemingsresultaat. Hiermee wil de onderneming een bijdrage leveren ter compensatie van de stijgende kosten van de aardappeltelers.

Alles bij elkaar is de Emsland Group er voor het derde jaar op rij in geslaagd de contractvolumes voor het nieuwe teeltjaar 2017 vooral in het vlokken- en granulaatsegment te verhogen. Dit stelt de zetmeelproducent in staat haar grondstofpositie te versterken.

Nieuwe oogst verschilt sterk
De groei van de aardappelen in oogstjaar 2017 vertoont grote verschillen. In tegenstelling tot de teeltgebieden in het midden en het oosten van Duitsland, waar de aardappelen er gemiddeld tot goed bijstaan, werd het westen geplaagd door lange aanhoudende droogte waar pas de afgelopen 2 weken een voorlopig einde aan kwam door de eerste regenval.
 

Krappe Europese voorraden kunnen markt op scherp zetten

Het weer van juli tot september zal de doorslag geven voor de vraag of de planten hun groeiachterstand nog kunnen inlopen. Indien de totale oogst achterblijft bij het gemiddelde zal de marktsituatie vanwege de krappe Europese voorraden aan aardappelzetmeel en zetmeelderivaten eveneen als vlokken en granulaat bij een gelijktijdig grote vraag op scherp komen te staan, zo vermoedt Emsland.

Aantrekkelijk gewas voor nieuwskomers
De onderneming blijft ernaar streven ook in de toekomst volledig te voldoen aan de vraag van klanten naar de hoogwaardige producten. Daarom blijft het zich inzetten om de grondstofbasis ook in de toekomst verder uit te breiden. Volgens de Duitsers zijn aardappelen vergeleken met andere gewassen een zeer interessant product en kunnen daarom juist voor nieuwkomers een aantrekkelijke optie zijn. 

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden