Inside: Aardappelmarkt

APF Holland speelt eigen troef goed uit

7 Juli 2017 - Clarisse van der Woude

Het poolresultaat van APF Holland uit Dronten behaalde het op 1 na hoogste niveau in haar bestaan. Dat is dit jaar mede ingegeven door het goed functionerende eigen kwaliteitssysteem waardoor de poolbeheerder precies weet hoe elke partij is opgebouwd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

“Het kost een investering in tijd, maar het verdient zich terug”, zeggen poolbeheerders Martin de Visser en Pieter Boone van APF Holland over het uitgebreide kwaliteitssysteem. Zeker in een groeiseizoen met wateroverlast in het voorjaar en droogte in het tweede deel, kan de kwaliteit van de aardappelen een deuk oplopen. “De kwaliteit was af en toe ronduit slecht. Er waren ook goede partijen, maar ook heel veel scoorden matig. Toch hebben we alles in de pool kunnen houden en dat komt mede ten goede aan het resultaat voor de betreffende telers.”

Extreem veel rooibeschadigingen
APF Holland en zijn telers besteden veel werk aan het monitoren van de kwaliteit. “Dit jaar zagen we veel groeischeuren en extreem veel rooibeschadigingen door de droge omstandigheden tijdens het rooien. We kwamen partijen tegen met 3 keer de maximale norm. Dergelijke partijen probeer je tijdig af te zetten. Samen met de teler maken we een afzetplan. Ook bespreken we dergelijke problemen duidelijk met de fabrieken. De ene fabriek kan het ene kwaliteitsaspect beter behandelen dan de ander. Zo kan er één wel goed uit de voeten met meer rooibeschadiging, de ander niet, maar deze weet wel om te gaan met bijvoorbeeld de bakkleur of inwendige gebreken. Doe je maar handel met 1 verwerker, dan houdt het al snel op.”

Uiteindelijk loopt er bij iedereen minder zweet over de rug

Veel lijntjes met fabrieken
Met deze werkwijze probeert APF de aardappelen een bepaalde kant op te dirigeren. Door de vele lijntjes die APF met vooral Duitse fabrieken heeft, lukt het dan volgens De Visser vaak ook om partijen passend af te zetten.
“Ook voor de fabrieken is daarom het een meerwaarde om met ons zaken te doen. Ze weten precies wat er voor de fabriekspoort staat. Uiteindelijk loopt er bij iedereen minder zweet over de rug.”

Alleen 2006 tikje hoger
Dat de tijdsinvestering zich terug verdient, is te zien aan de prestatie van de pool die de op 1 na hoogste prijs in het bestaan heeft gerealiseerd. Alleen 2006 was een tikje hoger. Innovator behaalde in de pool zonder voorverkoop een prijs van €24,67 per 100 kg bij 40 op week 13, exclusief btw. In de pool met voorverkoop wordt er voor Innovator €22,03 betaald. Ramos/ Eurostar, zonder voorverkoop op week 13, kent een prijs van €22,82, met voorverkoop is dat €20,18. Miss Malina wordt op week 13 uitbetaald op €22,03, dit is met voorverkoop en exclusief btw. Voor alle prijzen geldt dat het netto prijzen zijn, na aftrek van alle kosten.

Verder zijn er meerdere partijen Innovator van uitstekende kwaliteit afgezet naar een specifieke afnemer in Engeland. De betreffende telers hebben een meerprijs van €0,80 ontvangen, bovenop de poolprijs.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden