Inside: Aardappelmarkt

Pool zonder voorverkoop sterkst bij Nedato

7 Juli 2017 - Clarisse van der Woude

Nedato heeft over oogst 2016 een resultaat neergezet van ruim €25 in week 13 voor Agria in pool zonder voorverkoop. Wat dat voor de individuele teler betekent hangt helemaal af van de mix waarvoor hij heeft gekozen in het Flex Systeem.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Donderdag zijn de telers op de hoogte gebracht van de gerealiseerde gemiddelde telersprijzen voor alle componenten van het Nedato Flex Systeem. Telers die hun fritesgeschikte aardappelen tegen een vaste prijs hebben weggezet, kregen een bedrag van €12,79 op hun rekening bij geschreven. Dit is een gemiddelde over alle rassen. Klikprijzen leverden €22,08 euro op, inclusief afslag, terwijl de top en bodempool gemiddeld over alle rassen €15,28 opbrachten.  Ook hier een gemiddelde, want de prijs is afhankelijk van ras en aflevermoment.

Pool zonder voorverkoop zet hoogste prijs neer

De pool zonder voorverkoop behaalde een resultaat van €24,69, op week 13, voor alle rassen gemiddeld. Voor fritesaardappelen op dagprijs geldt een bedrag van €23,60. Dit betreft een gemiddelde prijs voor alle rassen over het gehele verkoopseizoen. De vaste prijzen, dagprijzen en klikprijzen zijn al afgerekend. 

Tafelaardappelpool
De gemiddelde gerealiseerde prijzen in de tafelaardappelpool komen uit op €25,20 per 100 kg. De variatie in prijzen is groot. Goede kwaliteiten worden sterk beloond en komen boven de €28 uit. Elk jaar opnieuw is het verschil tussen de beste en minste resultaten meer dan 100%.

Exclusief dividend
Naast de hierboven genoemde telersprijzen in de pool, wordt na afloop van het boekjaar een dividend betaald aan de leden. In de laatste jaren is dat tussen de €100 en €167 per hectare geweest. Dit dividend is niet verwerkt in bovenstaande prijzen.

Aanzienlijke waterschade Nedato areaal
Seizoen 2016/17 werd gekenmerkt door overvloedige neerslag in het voorjaar. Het Nedato areaal werd hard getroffen, zo vertelt directeur Wim van de Ree tijdens de poolvergadering. "In het Midden- en Oosten van Brabant, in België en in Limburg was 15% van het regionale Nedato areaal verloren. Daarna werd het droog. Echter, de vroege aardappelen konden vanwege droogte niet worden gerooid. Er is véél beregend om rooibeschadiging en blauw te voorkomen." 

15

procent

van het regionale Nedato areaal verloren door waterschade

Kwaliteitsproblemen
Kwaliteitsproblemen zaten zowel bij tafel- als bij fritesaardappelen in de rooibeschadiging en blauw. Ook waren er afgelopen jaar opvallend veel groeischeuren. De opbrengst van de aardappelen lag ruim 10% lager dan gemiddeld. "De markt reageerde hierop. Na een voorzichtig optimistische start bij het rooien van rond €15 steeg de markt geleidelijk naar €25. Na een kleine dip van eind februari tot half april van rond €20, steeg de markt weer naar €25 tot einde seizoen."

Duidelijk is dat de fritesaardappelmarkt de trekker van de prijzen vormde. Export was matig in volume en duidelijk lager in prijzen. De markt van wasgeschikte aardappelen stond onder druk van lage prijzen voor goede kwaliteit in Duitsland.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden