Inside: Aardappelmarkt

Spaanse boeren hebben mega aardappeloogst

13 Juli 2017 - Niels van der Boom

Het enorme volume van de Spaanse aardappeloogst wordt nog eens bevestigd met nieuwe officiële cijfers. Nu de oogst in Noord-Spanje is begonnen neemt de druk op de tafelaardappelmarkt in het land toe. Een onbegrensde areaalgroei zorgt ervoor dat de teelt voor akkerbouwers op een drama uitloopt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vooral de oogst in het zuidelijke Andalusië heeft de Spaanse tafelaardappelmarkt verrast. Het rooien begon er zeer laat, maar het areaal is groot en de opbrengsten zijn goed. Een maand geleden werd geschat dat de totale oogst in het gebied 40% hoger uitkwam, ten opzichte van 2016. Inmiddels is dat cijfer naar boven bijgesteld tot 60%. Overheidscijfers melden een totaal volume van 208.000 ton vroege aardappelen. Dat betekent een plus van 80.000 ton ten opzichte van vorig jaar.

80

duizend ton

vroege aardappelen worden uit Andalusië verwacht

Hitte verlaagt kwaliteit
Dit is deels het gevolg van een groeiend areaal. Die is van 4.300 naar 6.100 hectare gegaan, terwijl telers vooraf geen zicht hadden op afzet van hun producten bij handelaren en supermarkten. Spaanse aardappelen drukken daarmee zwaar op de tafelaardappelmarkt in West-Europa. Door een hittegolf half juni is de kwaliteit sterk verminderd. In Europa zijn veel gewassen geweigerd vanwege een te slechte kwaliteit. Spaanse telers hebben zoveel mogelijk product opgeslagen in koelhuizen, waar geen koper voor is te vinden. Lokale afzetkanalen kunnen de aardappelen niet kwijt. Vaak gaat het ook om exportrassen.

Oogst noorden gestart
In het noorden is de oogst van aardappelen inmiddels ook begonnen, terwijl de zomer- en herfstgewassen er ook aan zitten te komen. In de regio’s Murcia en Cartagena wordt de vroege aardappelmarkt inmiddels als desastreus betiteld. Telers krijgen momenteel € 13,00 tot € 14,00 per 100 kilo geboden voor wasserij geschikt product van een hoge kwaliteit.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden