Ergste droogte sinds 2001

Noord-Korea zwaar getroffen door droogte

20 Juli 2017 - Kimberly Bakker

De gewasproductie in Noord-Korea lijkt door de droogte ernstig te zijn beschadigd. Het gaat onder meer om maïs, rijst, aardappelen en sojabonen. Hierdoor komt de voedselvoorziening voor een groot deel van de bevolking in gevaar. Dat zegt de FAO (Food and Agriculture Organization). 

De regenval in de belangrijkste teeltgebieden ligt momenteel ver onder het langjarige gemiddelde. "Tot nu toe is de regenval onder het niveau van 2001 gebleven. In dat jaar daalde de graanproductie naar slechts 2 miljoen ton. Dat zorgde er toen ook al voor dat de voedselvoorziening voor een groot deel van de bevolking in gevaar kwam", zegt Vincent Martin, FAO-vertegenwoordiger in China en Noord-Korea. 

30

procent

minder geoogst tijdens vroege oogst

Tekorten tijdens huidige seizoen
De droogte beïnvloedde ook de oogst van de vroege gewassen, die plaatsvond in juni. Volgens verschillende voorspellingen van de FAO is die productie met meer dan 30% gedaald, ten opzichte van 2016. In 2016 werd er nog 450.000 ton geoogst, maar afgelopen jaar was dat slechts 310.000 ton.

Ondanks het feit dat deze oogst slechts 10% van de totale jaarlijkse gewasproductie uitmaakt, vormen deze gewassen wel een belangrijke bron van voedsel in de periode van mei tot september.

Regen zal niet veel meer verbeteren
Alhoewel er de afgelopen maand wat regen is gevallen, is dat nog te laat om een normale ontwikkeling van de gewassen toe te staan. Het gebrek aan regen zal ernstige gevolgen kunnen hebben voor de belangrijkste teeltgebieden, waaronder de provincies Zuid- en Noord-Pyongan, Zuid- en Noord-Hwanghae en Nampo City, die normaal gesproken bijna twee derde van de totale productie binnenhalen.

Interventie is noodzakelijk
"Er zijn direct interventies nodig om Noord-Koreaanse boeren te ondersteunen en om ongewenst gedrag door de meest kwetsbaren (kinderen en ouderen) te voorkomen, daaronder valt het verminderen van de dagelijkse inname van voedsel", licht Martin toe. "Het is belangrijk dat boeren nu passende en tijdige landbouwbijstand krijgen, inclusief apparatuur en machines."

Verminderen van voedselinname moet voorkomen worden

Daarnaast toont het rapport aan dat het belangrijk is om te beginnen met de rehabilitatie en het upgraden van irrigatieplannen om watervliezen te verminderen. Ook moet zo de beschikbaarheid van het water verhoogd worden.

Daarnaast is een verhoging van de invoer van levensmiddelen, commercieel of via voedselhulp, de komende 3 maanden noodzakelijk. Zo hoopt men dat de voedselvoorziening in het land op peil gehouden kan worden. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden