Inside: Aardappelmarkt

Meer fritesrassen in Duitse pootgoedteelt

31 Juli 2017 - Niels van der Boom

Het Duitse areaal pootaardappelen neemt dit jaar verder toe. Vooral fritesaardappelrassen zijn populair, blijkt uit de areaalcijfers. In Nedersaksen, het belangrijkste aardappelteeltgebied, zijn meer aardappeltelers die pootgoed gaan verbouwen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het areaal pootaardappelen komt in Duitsland uit op 16.780 hectare voor 2017. Dat houdt een groei van 9% in ten opzichte van 2016. Toen bedroeg de totale oppervlakte 15.400 hectare. De grote aardappeltelende deelstaten breiden allemaal uit in hun areaal.

10

procent

groeit het pootgoedareaal in Nedersaksen

Aardappeldeelstaten groeien
In Nedersaksen, verreweg de grootste aardappelproducerende deelstaat, stijgt het areaal pootgoed met bijna 10%, tot 6.141 hectare. In Mecklenburg-Vorpommern, de nummer 2, is dat bijna 2.600 hectare. Een plus van 8%. In Sleeswijk-Holstein plust de oppervlakte 12%. Goed voor 2.300 hectare. Nedersaksen werd afgelopen week getroffen door een enorme hoeveelheid neerslag. Wellicht heeft dit ook invloed op de pootaardappelpercelen.

Agria populair
Het fritesaardappelras Agria neemt 733 hectare in beslag en is daarmee het belangrijkste ras binnen dit segment. Alleen de oppervlakte van het areaal Belana, een zetmeelras, is met 817 hectare nog iets groter. Op de posities 3, 4 en 5 vinden we de rassen Gala (tafelsegment), Kuras (zetmeel) en Zorba (frites). Het areaal Fontane bedraagt net geen 400 hectare. Daarmee staat het op plek 8.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden