Inside: Aardappelmarkt

53 ton variatie in Franse proefrooicijfers

2 Augustus 2017 - Niels van der Boom

De variatie in Franse proefrooicijfers van consumptieaardappelen is enorm. Er zit maar liefst 53 ton per hectare tussen het slechtste en beste resultaat. Het weer is daar de veroorzaker van. Noord-Frankrijk blijft droog, terwijl het oosten er, qua neerslag, veel beter afkomt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De eerste proefrooicijfers van aardappeltelersorganisatie CNIPT tonen een enorme variatie in opbrengstcijfers. Het slechtste perceel komt niet verder dan 11 ton per hectare. Daartegenover staat een resultaat van 64 ton per hectare op het beste perceel. Dat levert een enorm verschil van 53 ton per hectare.

11

ton

per hectare is de laagste opbrengst.

Vorig jaar bedroeg de consumptieaardappeloogst van bewaaraardappelen gemiddeld 40 ton per hectare. Ondanks lage cijfers wordt met een gemiddelde rekening gehouden die enkele tonnen hoger ligt dan in 2016.

Ideaal aardappelweer
Het noorden en noordoosten van Frankrijk tonen de laagste cijfers, als gevolg van seizoenslange droogte. De meeste fritesaardappelen worden er geteeld op percelen die niet beregend kunnen worden. Alles moet in de laatste weken van het groeiseizoen gebeuren.

Verder zuidelijk en in het oosten van het land is meer regen gevallen. Daar verbeteren de opbrengsten sterk. Voor de komende 10 dagen wordt goed aardappelweer voorspeld. Temperaturen tot 25 graden, met af en toe een bui. Wel ligt phytophthora op de loer.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden