Inside: Aardappelmarkt

Goed groeiweer zorgt voor opbrengststijging

7 Augustus 2017 - Niels van der Boom

De meest recente proefrooicijfers van Aviko Potato en Van der Linde tonen beiden aan dat de aardappelgewassen in week 31 goed gegroeid zijn. Het was dan ook echt 'aardappelweer'. Gematigde temperaturen met voldoende vocht. Althans, dat is het beeld dat voor Nederland wordt geschetst.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Aviko Potato startte in week 30 met de eerste proefrooiingen. Vanaf dit jaar wordt het resultaat van alle rassen gebundeld. Daar komt 1 waarde uit. Het gaat om de rassen Agria, Fontane, Innovator en Victoria. Monsters zijn afkomstig uit alle groeiregio’s waar Aviko aardappelen vandaan haalt. Naast Nederland zijn dat ook België, Duitsland en Frankrijk. Dat is echter in beperkte mate.

42

ton

per hectare is het gemiddelde bij Aviko

Een na beste resultaat
Gemiddeld over alle rassen komt het resultaat van week 31 uit op 42 ton per hectare. Daarmee verschuift de opbrengst zich naar de lijn van 2012. Het op een na beste jaar in 5 jaar tijd. Alleen in 2014 lag de opbrengst nog hoger. Het percentage 50 millimeter opwaarts ligt inmiddels op het hoogste niveau sinds 2012. Ruim 70% is grover dan 50 millimeter. Het onderwatergewicht van de bemonsterde partijen is relatief laag, met ruim 330. Alleen in 2015 werd nog lager genoteerd.

Flinke gewasgroei
De gewasgroei van 5 Innovator-percelen die aardappelhandelshuis Van der Linde in de Noordoostpolder wekelijks bemonstert, liet tussen week 30 en 31 weinig groei zien. In de eerste week van augustus is daar verandering ingekomen. Gemiddeld kwam er 7,16 ton per hectare bij. Eén perceel ging zelfs met 18 ton omhoog.

Resultaat onder het gemiddelde
De becijferde opbrengst ligt nu op 49,71 ton en is daarmee vergelijkbaar met het resultaat uit 2015. Het 5-jarig gemiddelde bedraagt ruim 51 ton per hectare. Het onderwatergewicht ligt ook iets onder het gemiddelde. 370 tegenover 376 normaal. Wel zijn de gewassen grover, 82% nu tegenover 79% normaal.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden