Inside: Aardappelmarkt

Extreem weer splitst Europa in tweeën

10 Augustus 2017 - Niels van der Boom

Europa heeft met verschillende extreme weersomstandigheden te maken. Ruwweg wordt Europa in tweeën gespleten. In het westelijk deel is het koel en relatief droog. De grootste extremen komen in Zuid- en Midden-Europa voor. Dat heeft ook voor de aardappelmarkt gevolgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De afgelopen 2 weken is merkbaar dat het weerbeeld in Europa wordt opgedeeld tussen west en oost. Dat heeft gevolgen voor de aardappelgewassen. Tot en met eind juni was het in Noordwest-Europa zeer droog, met gemiddelde temperaturen. Uiteindelijke leidde dat alleen in België en Noord-Frankrijk tot serieuze problemen met de opbrengst. Regen in juli heeft er in veel andere regio’s voor gezorgd dat aardappelgewassen hun achterstand in konden halen.

11

landen

in Europa zijn door extreme hitte getroffen

Door het warme weer zijn er wel problemen te detecteren, bijvoorbeeld besmetting met phytophthora, knolkwaliteit en doorwas. Door de relatief goede structuur hebben gewassen over het algemeen diep kunnen wortelen.

Hittegolf leidt tot schade
In Zuid-Europa is de hitte opgelopen tot boven de 40 graden voor 5 dagen achter elkaar. Deze hittegolf, die de naam Lucifer draagt, treft 11 Europese landen. Daaronder ook Polen, Roemenië, Hongarije en Zwitserland. Delen van Frankrijk, Spanje en Portugal hebben hier ook problemen mee.

Inmiddels zijn de temperaturen iets af aan het nemen, maar de voorspellingen noemen nog steeds cijfers tot 35 graden. Verder noordelijk in Europa komt de temperatuur amper boven 20 graden uit. In Centraal-Europa en Spanje leidt de hitte tot schade aan gewassen, zo zeggen insiders.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.Een samenvatting van het weer van zomer 2017.

Te vroeg voor schadebeeld
Een temperatuur rond de 20 graden is prima groeiweer voor aardappelen, maar 30 tot zelfs 40 graden levert fikse schade op. In het land, door droogte, maar ook in de productopslag. Het product warmt namelijk te veel op. Het is nu nog te vroeg om te zeggen hoe groot de schade is, maar er wordt rekening gehouden met het feit dat er meer vraag naar product kan komen vanuit Zuid- en Centraal-Europa.

Minder Spaanse aardappelen
Het hete weer is mede de veroorzaker van stijgende aardappelprijzen in Spanje. De gemiddelde Spaanse aardappelprijs steeg eind juli met 3%, tot €182,20 per ton. Dat was een week eerder €176,90 per ton. Castilla y León is eind juli begonnen met de oogst. Die wordt gewassen en opgezakt voor €100 tot €140 per ton verkocht.

Het is bijzonder dat, met de komst van de nieuwe oogst, de prijzen stijgen. Normaal is het effect juist averechts. Door de hitte houdt deze Spaanse regio rekening met 20% minder opbrengst en kwaliteitsproblemen. Telers zijn nog terughoudend om te starten met rooien.

Spanjaarden houden rekening met een mindere opbrengst en kwaliteit 

Meer hittegolven
Volgens de Europese Commissie moeten we in de toekomst meer rekening gaan houden met dergelijke extremen. Nu sterven jaarlijks zo’n 3.000 mensen door de gevolgen van weersextremiteiten. Aan het einde van de eeuw is dat naar schatting opgelopen tot 152.000 personen. Hitte is goed voor 99% van alle fatale slachtoffers.

Amerika beter voorbereid
Idaho, de grootste aardappelproducerende staat in de VS, is tevens erg warm. Temperaturen tot 35 graden zijn er in de zomer normaal. Echter, door een goed beregeningssysteem is de aardappelteelt toch prima mogelijk in dit deel van de wereld. Dat heeft echter wel een impact op de watervoorraad. Ondanks hoge temperaturen is bijna 80% van Idaho momenteel niet te droog, terwijl het 35 graden is. Vorig jaar was 60% van de staat te droog.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden