Inside: Aardappelmarkt

Aardappelen België moeten flink groeien

10 Augustus 2017

Uit de meest actuele proefrooiresultaten (begin week 32) van het PCA blijkt dat de hoofdoogst op de percelen in Oost- en West-Vlaanderen, Limburg en Vlaams-Brabant nog flink moeten groeien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor het belangrijkste ras, Fontane, wordt na 117 dagen een opbrengst gemonsterd van 34 ton bruto per hectare. In de 4 voorgaande seizoenen was dat gemiddeld 44 ton per hectare. 

Topoogst, zoals die van 2014, is onhaalbaar

Droogte eist zijn tol
De droge start van het groeiseizoen heeft dus zeker zijn tol geëist en maakt een topoogst, zoals van die 2014 (met gemiddeld 60 ton per hectare), onhaalbaar. Als het seizoen vanaf nu normaal verloopt, dan zou het meerjarig gemiddelde van 54 ton per hectare het hoogst haalbare zijn. 

Uit het bericht van PCA valt verder af te leiden dat de kwaliteit van Fontane er goed uitziet. De uitval van onder meer rot en groen is beperkt.

Bintje toont vergelijkbare cijfers
Het ras Bintje laat na 119 groeidagen een vergelijkbare hectareopbrengst zien. Deze wordt namelijk gemonsterd op 33 ton bruto per hectare. Opvallend is daarbij wel dat het percentage 50 millimeter met 41% fijn is voor de tijd van het seizoen. 

Het meerjarig gemiddelde van 2007-2016 van Bintje bedraagt 44 ton per hectare. In 2014 was dat echter ruim 46 ton. Ook de percelen van Bintje moeten er in de bovenstaande teeltgebieden nog hard aan trekken om in de buurt te komen van dat meerjarige gemiddelde.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden