Inside: Aardappelmarkt

Brexit heeft positief effect op fritesmarkt

16 Augustus 2017 - Niels van der Boom

In tegenstelling tot wat eerder werd gedacht, na het brexit-referendum van juni 2016, heeft de fritesimport van het Verenigd Koninkrijk geen deuk opgelopen door de grote onzekerheid. Dat wijzen cijfers over de import en export van frites uit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nadat bekend werd dat een kleine meerderheid van het Britse volk voor afstoting van de Europese Unie stemde, werd gevreesd dat de fritesafzet hierdoor een deuk op zou lopen. Een dalende koers van het pond maakt de prijs van frites namelijk duurder. Dat is wel gebeurd, maar het heeft de vraag naar aardappelproducten niet weten te temperen.

13,2

procent

betalen de Britten meer voor een ton frites

Prijs en volume beide hoger
De import van frites door het Verenigd Koninkrijk is tussen juni 2016 en 2017 met 4,4% gestegen, tot bijna 600.000 ton. Kijken we alleen naar de maand juni, dan is de import met 7,3% toegenomen. Het gemiddeld prijsniveau van frites is met 13,2% gestegen, tot €783 per ton.

Belgische concurrentie
Nederland blijft hofleverancier van frites aan het Britse eiland. In 12 maanden tijd werd er 344.000 ton product geëxporteerd vanuit ons land. Concurrentie vanuit België ligt echter op de loer. Het afgezette volume is bijna 5% gedaald, terwijl de afzet van België met bijna een kwart is toegenomen. Het jaarvolume van onze zuiderburen bedraagt 233.000 ton. Nog altijd 111.000 ton lager, maar het land loopt hard in. 2 seizoenen terug was het verschil nog 180.000 ton.

Prijsvorming
De reden voor de switch van Nederlandse naar Belgische frieten is de prijsstelling van het product. Gemiddeld werd voor frites uit ons land €773 per ton betaald, terwijl Belgische frites voor €692 zijn verhandeld. De gemiddelde prijs bedraagt €750.

Aandeel Duitsland kleiner
Op de derde plaats staat Ierland, met een volume van 64.000 ton in 12 maanden tijd. Fors minder dan wat uit de Benelux komt. De import vanuit Frankrijk is stabiel, terwijl die uit Duitsland met 30% afnam. Het gaat hier het echter niet om significante volumes. Dat geldt ook voor de 2 grootste groeiers in procenten: Spanje en Oostenrijk.

Het leeuwendeel van de Britse frites gaat naar Ierland

Uitvoer neemt toe
Het zwakke pond heeft ook een voordeel. Britse frites zijn namelijk aantrekkelijker voor kopers. Het volume, dat wordt geëxporteerd, staat echter niet in verhouding tot wat het land importeert.

Tot en met juni 2017 werd ruim 40.000 ton product uitgevoerd. Dat houdt een stijging in van 16,4%. Het is het hoogste niveau sinds 2008. In juni verdubbelde de export zelfs, ten opzichte van diezelfde maand in 2016. Gemiddeld kostte een ton Britse frites €1.223, een verlaging van 10%. Dat is te wijten aan de koersdaling. Het leeuwendeel van de frites wordt naar Ierland verkocht. Het Ierse aandeel bedraagt 30.000 ton.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden