Inside: Aardappelmarkt

Aardappelproductie EU-28 fractie lager

22 Augustus 2017 - Clarisse van der Woude

Hoewel de totale aardappelproductie in de EU-28 landen een fractie naar beneden is bijgesteld, komt deze toch nog 2.2 boven het 5-jarig gemiddelde uit. Van de belangrijkste Europese teeltgebieden, haalt het Verenigd Koninkrijk een dikke plus.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De oogstraming van aardappelen in het MARS-bulletin van de Europese Commissie laat een lagere schatting zien dan in juli werd gedacht. Toch steekt de gemiddelde EU-oogstverwachting van 33.3 ton per hectare 2.2% boven het 5-jarig gemiddelde uit. Vergeleken met vorig jaar komt dat op een verlies van 2%. Alleen Oostenrijk haalt beduidend minder kilo’s op en komt op 30,1 ton per hectare. Een gevolg van 3 hittegolven en droogte.

Bodemvochtniveau in delen van België nog altijd kritiek

Frankrijk oogst meer
Het merendeel van de EU-28 landen zit op of dichtbij een gemiddelde opbrengst. Daartoe behoren ook Nederland, België en Duitsland. De Franse oogst lijkt iets hoger uit te komen. De laatste buien hebben het geringe neerslagtekort teruggedrongen. De ziektedruk is laag. Frankrijk zit op een meerproductie ten opzichte van vorig jaar van 13%: gemiddeld 44.2 ton per hectare. Duitsland komt er iets minder goed vanaf ten opzichte van de afgelopen jaren.

Nederland en België
Nederland haalt naar verwachting een hectaregemiddelde van 43.7 ton: dat is 0.6% meer dan het vijfjarig gemiddelde en bijna 2% meer dan oogst 2016. Het westelijke deel van België moest het doen met een ondergemiddelde neerslaghoeveelheid.

Hoewel dit gaandeweg het seizoen verbeterde en de opbrengstverwachtingen voor aardappelen iets stegen, is het bodemvochtniveau in sommige delen van België nog altijd vrij kritiek. Uiteindelijk ligt er nu een schatting van 45 ton per hectare: 2% minder dan het meerjarig gemiddelde.

Bovengemiddelde oogsten
Alleen voor het Verenigd Koninkrijk, enkele in landen in de Balkanregio en Letland wijzen de ramingen op bovengemiddelde oogsten. Koele temperaturen in Letland in juli werden opgevolgd door gemiddelde tot bovengemiddelde temperaturen in augustus. Wel viel er in de eerste helft van juli nogal wat regen.

In het VK zijn de aardappelen in goede conditie. Het teeltgebied had de eerste 20 dagen van juli weliswaar te maken met een bovengemiddelde temperatuur, maar daarna zakten deze en regende het frequent. 

Verwachting voor de oogst van aardappelen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden