Inside: Aardappelmarkt

Aardappelen België nog altijd onder gemiddeld

24 Augustus 2017 - 8 reacties

Hoewel de aardappelenpercelen in België een flinke groeispurt hebben kunnen maken, na de regen van de afgelopen weken, wordt het meerjarig gemiddelde nog altijd niet gehaald. Dit blijkt uit de meest actuele cijfers van het PCA, gepubliceerd aan het einde van week 34.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na iets meer dan 130 groeidagen wordt er gemiddeld 46 ton per hectare gemonsterd voor Fontane. Dat is 4 ton minder dan het gemiddelde van de 4 voorgaande jaren. Dit komt neer op een gemiddelde groei van 840 kilo per dag per hectare. 

Het gematigde zomerweer zorgt ervoor dat de Fontanes nog een goede groeipotentie (gemiddeld OWG 370 gram) hebben, zodat het 4-jarig gemiddelde haalbaar zou moeten zijn. Gemiddeld over België (inclusief Wallonië) wordt er medio augustus voor het ras Fontane 45 ton per hectare bemonsterd.

Tekst gaat verder onder de grafiek.De resultaten van Fontane. Bron: PCA

Bintje toont hetzelfde
Eenzelfde beeld, qua groei, is de laatste weken zichtbaar bij Bintje. Gemiddeld groeide de Bintje-gewassen de laatste weken 580 kilo per hectare per dag (ruim 8 ton per hectare in 2 weken). De gemiddelde opbrengst komt in week 34 uit op 41 ton. Dat is nog altijd 7 ton per hectare onder het 10-jarig gemiddelde en het laagst getal van de voorgaande jaren. 

Het feit is wel dat de Bintje-gewassen er over het algemeen nog fris op staan. Gemiddeld over 10 jaar bedroeg de afrijping 58% na evenveel groeidagen, tegen 33% in het lopend groeiseizoen. Inclusief Wallonië komt nu de gemiddelde opbrengst voor Bintje per hectare uit op 45 ton.De resultaten van Bintje. Bron: PCA

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden