Inside: Aardappelmarkt

Rassenshuffle in Engels areaal merkbaar

31 Augustus 2017 - Niels van der Boom

De top 5 van populairste aardappelrassen in het Verenigd Koninkrijk is redelijk in beton gegoten. Vooral om de plaatsen 6 tot en met 10 wordt gevocht door een aantal rassen. Hierdoor vinden enkele grote verschuivingen plaats, waarbij fritesrassen in moeten leveren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De top 5 van de populairste aardappelrassen in het Verenigd Koninkrijk blijft dit jaar gelijk. Maris Piper is onbetwist de leider, met een oppervlakte van bijna 17.000 hectare. Dat is gelijk aan vorig jaar en goed voor 15% van het totale Britse aardappelareaal.

Markies staat met 5.800 hectare op plek 2, maar moet 5% inleveren. De nummers 3 en 4: Maris Peer en Melody plussen allebei. Die laatste zelfs met 18%, tot 4.500 hectare. De nummer 5: Lady Rosetta, moet 13% inleveren. AHDB Potato stelde deze cijfers samen.

Oude rassen worden vervangen door nieuwkomers

Grote stijger
In de onderste regionen van de top 10 vinden de 'echte' verschuivingen plaats. De grootste stijger is het tafelaardappelras Nectar van IPM. Het areaal daarvan stijgt met 42% tot 3.200 hectare. Dat gaat ten koste van Royal, die uit de top 10 is gezet. Het ras Taurus stijgt 6 plekken en komt de top 10 juist binnen. Over de hele linie is zichtbaar dat oude rassen vervangen worden door nieuwkomers. Daarbij blijven de witvlezige tafelaardappelrassen populair.

Fritesrassen krimpen
Qua grootste procentuele wijzigingen staat het ras Cultra op 3, na Nectar en Melody. Het areaal Agria neemt met 22% toe. Goed voor 400 hectare, wat het totaal op 2.300 hectare zet. Challenger moet 13% inleveren en daalt 10 plekken in de lijst. Dit ras heeft een areaal van 1.300 hectare, gelijk aan Fontane.

Innovator is goed voor 2.500 hectare en krimpt eveneens licht. De 50 grootste rassen zijn goed voor 102.300 hectare. Alle overige omvatten 18.500 hectare. Het totaal bedraagt daarmee 120.900 hectare. Vorig jaar was dit 116.200 hectare.

28

procent

van het aardappelareaal is voor frites bestemd

Meer tafelaardappelen
Kijken we naar het areaal, dan is zichtbaar dat het areaal fritesaardappelen dit jaar licht afneemt. Ongeveer 28% van het totaal omvat fritesrassen. Dat was vorig jaar ruim 30%. Circa 37% van alle aardappelen zijn voor de tafelmarkt bestemd. Het segment verse frites neemt wel minimaal toe. Pootgoed blijft stabiel.

Het AHDB wijdt de veranderingen aan de markt en de prijzen die gedurende 2016-2017 zijn betaald. De tafelaardappelmarkt kende een gunstig prijsniveau. Toen de prijzen daalde lag het areaal al vast. Het omgekeerde geldt voor de fritesaardappelen. Het areaal werd ingepland met kijk op de prijzen van dat moment. Pas daarna liepen deze op. Daarbij komt dat afnemers meer contracten hebben aangeboden voor tafelaardappelen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden