China voorop

Voedingsindustrie aanjager groei aardappelzetmeel

31 Augustus 2017 - Clarisse van der Woude

De wereldwijde afzetkansen voor aardappelzetmeel zien er positief uit. De voedselverwerkende industrie heeft buitengewone interesse in nieuw ontwikkelde zetmeeltypes en –toepassingen, waardoor de vraag naar dergelijke derivaten stijgt.

Naar verwachting bereikt de wereldwijde aardappelzetmeelmarkt in 2022 een volume van 113.9 miljoen ton, met een waarde van $106.64 miljard. Een van de beweegredenen daarvoor is de groeiende markt voor industriële aardappelzetmeel in de Azië-Pacificregio, vooral in China en India.

Daarnaast is de consumptie van zetmeel in China goed voor bijna de helft van het zetmeelverbruik. Dat is mede het gevolg van de groeiende populariteit van voedingsproducten in Europese stijl.

10

jaar

geleden waren veel toepassingen nog ondenkbaar

Nieuwe ontwikkelingen
Bovendien ontwikkelde de zetmeelindustrie toepassingen voor de levensmiddelenindustrie, die 10 of 20 jaar geleden nog onvoorstelbaar leken. Hierbij gaat het om producten voor de bakkerij- en zoetwarenindustrie, soepen en sauzen, kant-en-klaar maaltijden, zuivelproducten en vele andere bewerkte voedselproducten. 

Voordelen van derivaten
Zetmeelderivaten bieden voordelen die moeilijk op andere manieren zijn te realiseren waaronder vetreductie, textuur- en smaakverbetering, glutenvrij, et cetera. Ook zou aardappelzetmeel gezondheidsvoordelen bieden. Een andere aanjager van de vraag naar zetmeel is de trend naar natuurlijke zoetstoffen in de voedsel- en drankenindustrie.

De wereldwijde markt voor natief zetmeel ontwikkelt zich ook nog altijd goed. De uitbreiding vindt zowel in food als non-food plaats. In 2022 zal deze markt een volume bereiken van meer dan 95 miljoen ton. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden