Inside: Aardappelmarkt

'Aardappeloogst 2017 niet kostendekkend'

31 Augustus 2017 - Clarisse van der Woude

Veel eerder dan verwacht heeft desillusie plaatsgenomen op de aardappelmarkt. Zo begon directeur Ferdi Buffen, van het grootste aardappelhandelshuis van Duitsland (Weuthen) zijn openingswoord donderdag 31 augustus op de Kartoffeltag. Hierin geeft hij een prognose van de markt voor oogst 2017.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eind augustus staat de aardappelmarkt er heel anders voor dan enige maanden daarvoor nog werd gedacht. Buffen wijst daarvoor verschillende oorzaken aan. Zo is elke aardappel benut, ook al was deze van bedenkelijke kwaliteit. Dubbeldoelrassen gingen massaal de aardappelverwerking in, er werd een aanzienlijk volume grondstof uit Polen gehaald, extra teeltgebieden in Bordeaux, Italië, Spanje en in de Duitse vroege gebieden werden aangeboord en in de belangrijke teeltgebieden werd uitbreiding gestimuleerd met buitengewoon goede contractprijzen. Maar nachtvorst eind april en extreme droogte stuwden de termijnmarkt omhoog en voedden de hoop op een derde jaar met hoge prijzen.

Ik verwacht niet zo’n grote oogst als in 2014

Lichtpuntjes
De huidige realiteit is anders. De termijnmarkt noteert €7 op april 2018. Positiviteit over de toekomst is dan ook ver te zoeken. Toch ziet de Duitser nog enkele lichtpuntjes. "De afzet en verwerking van vroege rassen is grotendeels achter de rug. Daarbij lieten deze rassen hun goede industriekwaliteiten zien. Op het moment ligt de industrie op schema. Het is de zetmeelindustrie die de afgelopen weken grote hoeveelheden industrieaardappelen inkoopt. De lage grondstofprijzen bieden Europese fabrieken, ondanks de ongunstige euro-dollarkoers, kansen over de hele wereld. Daarbij kunnen we mee concurreren met Noord-Amerika. Zelfs als de nieuwe productiecapaciteit niet ten volle wordt benut, zal de wereldwijde vraag naar aardappelproducten blijven stijgen."

Hoeveel aardappelen komen er?
De hamvraag is nu: hoeveel aardappelen komen er in 2017? Buffen gaat uit van een bovengemiddelde opbrengst in bijna alle gebieden. "Waarvan een groot deel in de grove maat en van een goede verwerkingskwaliteit. Ook in de gebieden die eerder in het groeiseizoen met extreme droogte kampten. Ik verwacht echter niet zo’n grote oogst als in 2014." 

Toch acht hij de kwaliteit in sommige regio’s zorgelijk. "In Nederland en België zijn veel partijen met doorwas, met name in Bintje. Verder laat het onderwatergewicht soms te wensen over en wordt er soms holheid geconstateerd."

27,5

miljoen

ton aardappelen
in EU-5

Historisch groot contractvolume
Ervan uitgaande dat de volledige aardappeloogst binnen wordt gereden, schat Buffen dat de Duitse oogst tussen de 11 en 11,5 miljoen ton uitkomt. Zijn prognose voor de EU-5 zit op 27,5 tot 28,5 miljoen ton en de EU-15 op 44 à 45 miljoen ton. "Voor het afgeven van een prijsverwachting moet in ogenschouw worden genomen dat de industrie een historische hoeveelheid aardappelen heeft gecontracteerd. Op de overige vrije markt voor fritesaardappelen verwacht ik tot midden november geen grote vraag. Voor september/oktober moet je denken aan prijzen van €3 tot €5. Toppartijen hoeven volgens hem niet te rekenen op hoge premies. Het is een prijsniveau waarbij aardappelen ook de zetmeelindustrie in zouden kunnen, waardoor eind november mogelijk het ergste voorbij is."

Bewaaraardappelen niet kostendekkend
De sombere stemming klinkt ook door in zijn prognose voor bewaaraardappelen. "De prijzen zullen niet kostendekkend zijn." Voor januari tot juni gaat de directeur uit van een prijsrange die ligt tussen de €7 en €10. "Maar aan het eind van het seizoen kan de markt totaal anders lopen dan wij nu vermoeden", merkt hij hierbij op.

"Doelbewuste aanplanten, teeltbeperkingen en onvoorziene weersinvloeden hebben ons dat in het verleden wel geleerd. Maar met wat we nu weten, kan ik mij voorstellen dat de vraag naar vroege aardappelen in 2018 later op gang komt."

Directeur Ferdi Buffen van het Duitse handelshuis Weuthen donderdag tijdens de Kartoffeldag 2017.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden