Inside: Aardappelmarkt

Veel klasseverlagingen door nacontrole

6 September 2017 - Bart-Jan van Zandwijk

De nacontrole van de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) heeft voor flink wat klasseverlagingen gezorgd. Dat meldt de NAK op maandag 4 september.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het aantal klasseverlagingen is de afgelopen 13 jaar niet zo hoog geweest. Dat is een tegenvaller voor de gehele pootgoedsector. Dit omdat hoe lager de klasse, hoe lager de prijs die de teler van het handelshuis ontvangt.

NAK loopt voor op vorig jaar
De keuringsdienst heeft tot nu toe 3.417 monsters genomen. Het gaat dan om 683.400 knollen. Dat is 14% van het totaal te onderzoeken aantal knollen en daarbij heeft de NAK 3% van de knollen onderzocht. Daarmee loopt de keuringsdienst voor op voorgaande jaren. 

Tekst gaat verder onder de grafiek.De voortgang van het aantal afgeronde nacontrole-onderzoeken, in vergelijking tot de voorgaande jaren. Bron: NAK

Verlagingspercentage pakt hoger uit
De eerste uitslagen van de controle laten een hoger verlagingspercentage zien, dan de afgelopen jaren het geval was (21,5%). In 2008 kwam de keuringsdienst het dichtst bij dit getal, namelijk 20,7%. Daarna schommelde het aantal tussen de 6,7% en de 14,8%. 

De tegenvallende nacontroles komen niet als een verrassing, omdat de telers begin juni al gewaarschuwd zijn voor virusoverbrengende bladluizen

Het verlagingspercentage van de afgelopen jaren. Bron: NAK

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden