Inside: Akkerbouw

Verzekeraars melden meer waterschade

13 September 2017 - Niels van der Boom

Naar aanleiding van de fikse regenval, die over de kustregio's is getrokken, ontvangt agrarische verzekeraars als Vereinigte Hagel en Agriver steeds meer telefoontjes van akkerbouwers die te maken hebben met wateroverlast. Vooral in aardappelen, uien en peen speelt het probleem.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

"Inmiddels hebben we, tot dinsdagmiddag 12 september, ruim 35 meldingen ontvangen van akkerbouwers", weet Jan Schreuder. Hij is directeur van Vereinigte Hagel in Nederland. Met hoeveel hectare gewassen dat correspondeert durft hij nog niet te zeggen. "Het is begonnen in Zeeland en Zuid-Holland vorige week. Nu krijgen we meldingen uit Noord-Holland, Friesland, maar inmiddels ook uit Flevoland. In deze gebieden heeft het soms meer dan 70 millimeter geregend."

35

meldingen

heeft Vereinigte Hagel tot dinsdagmiddag ontvangen

Schade is onherroepelijk
Dat de wateroverlast niet voor schade zorgt, durft Schreuder inmiddels te betwijfelen. "We zijn nog niet begonnen met taxeren, omdat het water eerst moet wegzakken. Aangesloten boeren hebben zelf de keuze of onze schade-experts direct komen kijken, of op een later moment. Na 2 tot 3 weken kan de schade worden vastgesteld. De telers zijn ondertussen met de schop en minikranen bezig om te redden wat er te redden valt."

Schreuder is er niet gerust op dat het allemaal goed afloopt, zo zegt hij zelf. "Als we kijken naar de voorspellingen komt er nog meer regen aan. Veel van de kern-akkerbouwgebieden hebben met overmatige neerslag te maken."

Schadedrempel
Vereinigte Hagel hanteert een schadedrempel van 50 millimeter die binnen 24 uur moet vallen. Er geldt een eigen risico van 30% per aaneengesloten oppervlakte van een hectare. De verzekeringsmaatschappij zonder winstoogmerk keert maximaal 70% van de verzekerde waarde uit. "We hebben in 2017 20% meer deelnemers met een brede weersverzekering dan in 2016", weet Schreuder.

Update 14:30:
Ook verzekeraar Agriver heeft meldingen ontvangen over waterschade, weet directeur Marien Boersma. "Het gaat om wateroverlast in aardappelen, peen, witlof en 1 melding in rode kool", laat hij weten. "De meeste meldingen ontvangen we uit het zuidwesten. Daarnaast is er 1 melding uit Noord-Holland binnengekomen bij ons. Deels toont dit waar de buien zijn gevallen, maar Agriver heeft van oudsher veel aangesloten telers in het zuidwesten van het land."

Schade-experts van Agriver proberen de getroffen telers zo spoedig mogelijk te bezoeken. Plekken waar water staat, zijn dan nog goed te zien. Na enkele weken volgt een tweede bezoek om de exacte schade vast te stellen.

Ook stormschade
De stormschade bij agrarische bedrijven lijkt woensdagmiddag 13 september nog mee te vallen. Agriver heeft 1 melding ontvangen over een kas. Bij Interpolis zijn meerdere meldingen binnengekomen, zegt hoofd agrarische dienst, Adri Witlox. "Interpolis heeft slechts een beperkt aantal brede weersverzekeringen in het pakket. Momenteel zijn we vooral druk met de stormschade. De eerste meldingen komen nu binnen."

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden