Inside: Aardappelmarkt

Aardappeloogst EU-5 onder record 2014

15 September 2017 - Clarisse van der Woude - 23 reacties

Een groter areaal en een hogere opbrengst, brengt de aardappeloogst van 2017 in de EU-5 boven het 5-jarig gemiddelde. Die prognose geeft de NEPG (North-western Europan Potato Growers) af op basis van proefrooiingen en praktijkresultaten uit het veld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De NEPG verwacht een totale oogst van 27,9 miljoen ton consumptieaardappelen. Dit is een resultaat van het gestegen areaal. Die steeg met 4,6% ten opzichte van vorig seizoen. Daarnaast is het een resultaat van de gemiddelde opbrengst per hectare. Die wordt ingeschat op 48,2 ton, 2,9% hoger dan het 5-jarig gemiddelde.

Meer grondstof nodig door lager rendement in verwerking 

De NEPG benadrukt dat dit een inschatting van dit moment, gebaseerd op proefrooiingen en verwachtingen uit verschillende landen. De definitieve oogstcijfers kunnen hiervan nog wel afwijken.

Doorwas en phytophthora
De totale ingeschatte oogst ligt 11,5% hoger dan het 5-jarig gemiddelde, maar ligt wel lager dan de recordoogst van 28,5 miljoen ton in 2014. Ondanks de moeizame start hebben de gewassen zich kunnen herstellen gedurende de zomer en dit leidt tot een oogst met goede kwaliteit.

Er zijn wel kwaliteitsproblemen gemeld voor Bintje, zoals doorwas en phytopthora. Daarnaast wordt vanuit Nederland gemeld, dat ook de onderwatergewichten te laag zijn. Dit laatste zal leiden tot een lager rendement in de verwerking, waardoor meer grondstof nodig zal zijn.

Tekst gaat verder onder fotoExportvraag motor voor grondstofbehoefte
Het lage prijsniveau wijst op een hoge aanvoer gedurende de komende maanden. De NEPG geeft aan dat de vergelijking met 2014 niet helemaal realistisch is. De vraag naar aardappelen voor de verwerking is namelijk toegenomen met 1,5 miljoen ton.

Daarbij is de export van verwerkt product naar landen buiten de EU in de laatste maanden toegenomen. Dit ondanks de sterkere euro. Dat blijft de motor achter de grotere vraag naar grondstof.

Meer aardappelen in zetmeel en voer
Volgens de NEPG zullen in Nederland en Duitsland meer aardappelen verdwijnen naar de zetmeelproductie en veevoer. Veel telers zullen niet kiezen voor bewaring van mindere partijen met een lagere kwaliteit. Verder is de ervaring dat in jaren met lage prijzen aardappelen eerder worden afgekeurd en dat de tarrapercentages hoger zijn.

Echter, de NEPG benadrukt dat de oogst nog niet binnen is. Eind oktober of begin november verwacht ze de definitieve cijfers te kunnen publiceren. 

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden