Inside: Aardappelmarkt

Aardappeloogst VS flink gecorrigeerd

20 September 2017 - Niels van der Boom - 46 reacties

De opbrengstcijfers voor de Amerikaanse hoofdoogst zijn in de maand september flink naar beneden gecorrigeerd. Hiermee komt de oogst enkele procenten lager uit dan in 2016. Daar tegenover staat dat de fritesexport juist goed doorloopt, als gevolg van de lage dollarkoers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De laatste verwachtingen, kijkend naar de opbrengstcijfers van begin september, becijferen een hoofdoogst van 19,78 miljoen ton (389,5 miljoen cwt). Daarmee is de oogst met 350.000 ton verlaagd, ten opzichte van de prognose in augustus. In vergelijking tot oogst 2016 komt het totale volume 4% lager uit.

4

procent

minder aardappelen verwacht ten opzichte van 2016

Lagere hectareopbrengst
Definitieve cijfers van het USDA (het Amerikaanse ministerie voor Landbouw) zetten de hoofdoogst van 2016 op 20,65 miljoen ton, met een gemiddelde opbrengst van 56,73 ton per hectare. Voor dit jaar wordt rekening gehouden met een gemiddelde opbrengst van 54,46 ton per hectare.

Vooral in de staten Idaho, Wisconsin en het Columbia Basin zijn verlagingen doorgevoerd voor de aardappelopbrengst. Kijkend naar de gemiddelde opbrengst over een periode van 20 jaar, dan liggen die dit jaar 1.750 kilo per hectare onder die lijn.

Idaho levert in
Voor Idaho wordt een correctie van 640.000 ton doorgevoerd. De opbrengst komt daarmee ruim 9% onder die van vorig jaar. Ondanks de verlaging blijft de aardappelstaat 'by far' het grootste areaal in de VS houden: 6,43 miljoen versus 5,1 miljoen ton in Washington. Deze staat staat op plaats 2. Hier daalt het areaal 3,4%. Het areaal in Idaho bedraagt ruim 125.000 hectare. Daarmee is het ruim 6.000 hectare afgenomen ten opzichte van oogstjaar 2016.

Groeiomstandigheden niet ideaal
De reden voor de verlagingenzijn vooral de ongunstige groeiomstandigheden. Er is flink later gepoot dan vorig jaar en de extreem hoge temperaturen van deze zomer hebben de gewassen geen goed gedaan. Proefrooiingen, van eind augustus, tonen een opbrengst die 7% onder vorig jaar ligt. Gewassen in het westen van de staat, die al gerooid zijn, liggen qua opbrengst tussen 8% en 10% onder het gemiddelde. De aardappelen in het oosten staan er gemiddeld nog groen op, maar net als in Europa moet worden gestart met rooien.

Hoge temperaturen hebben de opbrengst getemperd

Telers willen starten met de bewaaraardappelen, maar daarvoor moeten de temperaturen eerst voldoende dalen. De kwaliteit is wisselend en afhankelijk van het ras en hoeveel beregend is. Zo zijn er zorgen over het onderwatergewicht. Die is door het droge weer te laag.

Fabrieken zijn voorbereid
Fritesfabrieken hebben geanticipeerd op de lagere opbrengsten en late start van de oogst. In juli en augustus zijn meer aardappelen uit de opslag verwerkt. Ook zijn meer vrije aardappelen aangekocht. Blijkt de opbrengst daadwerkelijk fors lager uit te vallen, dan wordt getracht meer contracten voor vroege fritesaardappelen af te sluiten, die een tekort aan het seizoenseinde op moeten opvangen. Mocht de export van frites fors stijgen, dan pas wordt vrij product tegen prijzen aangekocht die boven de contractafspraken liggen. Tot nu toe is tegen contractprijs handel gedaan.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden