Inside: Aardappelmarkt

Nagroei in Vlaanderen nog niet ten einde

22 September 2017 - Niels van der Boom

Gunstige groeiomstandigheden in België hebben ervoor gezorgd dat de percelen Fontane en Bintje, die PCA gedurende het seizoen volgt, hun nagroei nog niet hebben beëindigd. Meer weten? Neem een abonnement op 'Aardappelmarkt'.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gemiddeld staan de 13 percelen van Fontane, die PCA in Vlaanderen bemonstert, er nog erg groen bij. De gemiddelde afrijping komt op 36%, maar de spreiding is met 4% tot 60% zeer groot. De gewassen hebben een relatief lange periode van 157 groeidagen achter de rug. Door de groene gewasstand groeide er in de afgelopen 2 weken 550 kilo per dag bij.

5,3

ton

per hectare ligt de opbrengst van Fontane hoger in Vlaanderen

Goede opbrengsten
De bruto-opbrengst komt uit op 59,3 ton per hectare. Zonder ondermaat is dat 58,6 ton per hectare. De spreiding ligt tussen 45 en 70 ton per hectare en 5 van de 13 percelen bracht 65 ton of meer op.

Het meerjarig gemiddelde voor Fontane in Vlaanderen bedraagt 54 ton per hectare bruto. Alleen in 2014 lag de opbrengst op een nog hoger niveau dan dit jaar het geval is. Met 89% 50 millimeten opwaarts is de sortering iets grover dan gemiddeld.

Het onderwatergewicht bij de percelen Fontane is iets afgenomen, tot 385. Drijvers werden nauwelijks waargenomen. Tarra bestaat vooral uit misvormde knollen. Hol is niet aangetroffen. De bakkwaliteit wordt als uitstekend beoordeelt.

Bintje groeit naar gemiddelde
4 van de 11 percelen Bintje zijn inmiddels doodgespoten en 1 perceel is van nature afgestorven, terwijl de andere percelen gemiddeld voor driekwart zijn afgestorven. De percelen komen gemiddeld op 158 groeidagen uit. In de voorgaande jaren was dat 140 tot 150 dagen. De afgelopen 2 weken heeft nog nagroei plaatsgevonden. Zonder ondermaat komt de opbrengst op 47,3 ton per hectare. Bruto is dat 49,4 ton. Het gemiddelde over 10 jaar ligt op 48 ton per hectare, zonder ondermaat.

Percelen met drijvers
Het percentage 50 millimeter opwaarts is met 70% gemiddeld te noemen. PCA komt op een onderwatergewicht van 369, met 1 uitschieter naar boven. Op 2 percelen ligt dit op 340 met 9% en 11% drijvers. Bakkwaliteit is prima en het percentage tarra gemiddeld laag, afgezien van enkele misvormde knollen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden