Inside: Aardappelmarkt

'Geef aardappelen niet voor elke prijs weg'

27 September 2017 - Niels van der Boom - 7 reacties

"Geef je aardappelen niet tegen elke prijs weg aan de industrie." Die boodschap geeft de Franse telersvereniging UNPT zijn leden mee. Meer lezen? Neem een abonnement op 'Aardappelmarkt'.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De opbrengsten tonen grote gelijkenis met de vele kilo’s van 2014. Toen reageerde de prijs daar zeer negatief op, met een niveau van €20 per ton voor fritesaardappelen in Frankrijk. Dat maakt het huidige prijsniveau van €55 per ton, voor Bintje, nog relatief aantrekkelijk. De RNM noteert deze week onveranderd op dit niveau. Voor Fontane wordt €60 per ton betaald. Andere rassen zitten op een niveau van €50 per ton.

De areaaluitbreiding loopt gelijk op met meer verwerking

Situatie niet vergelijkbaar met 2014
Volgens de Union Nationale des Producteurs de Pommes de Terre (UNPT) is het niet gerechtvaardigd om de vergelijking met 2014 te trekken. "De situatie is totaal anders dan 3 jaar geleden", schrijft het in een statement. "Het opbrengstniveau ligt op de lijn van het 10-jarig gemiddelde. Per jaar varieert de opbrengst echter zeer sterk. De verhoging van het areaal loopt gelijk met de verhoging van de verwerkingscapaciteit in Europa. De oogst is bovendien nog lang niet ten einde."

Afzet als veevoer of in vergister
De UNPT bekritiseert ook de retailsector voor het agressief verlagen van de prijzen in supermarkten en stunten met aanbiedingen. "De situatie is oneerlijk en vijandelijk", zo zegt het. Daarom roept de Franse organisatie telers op niet langer aardappelen tegen iedere prijs 'weg te geven'. Het maakt de markt kapot en ondermijnt het werk van de telersvereniging. UNPT hoopt juist faire prijzen voor aardappeltelers te bewerkstelligen. Vooral kleine telers maken zich hier aan schuldig.

Voor de huidige prijzen is het beter om aardappelen af te zetten als veevoer of om ze naar de vergister af te voeren, aldus de Franse organisatie. "Door een deel van de opbrengst via deze weg weg te werken, komt de vraag en aanbod situatie hopelijk weer in balans."

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden