Inside: Aardappelmarkt

Traagheid bij oogst en handel in pootgoed

28 September 2017 - Clarisse van der Woude

Veel telers die de pootgoedoogst weer hadden opgestart, zijn donderdag 28 september uitgeregend. Meer lezen? Neem een abonnement op 'Aardappelmarkt'.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel het nog vroeg in het exportseizoen is, komt de handel traag op gang. De tendens is dat de prijzen hoger dan vorig jaar liggen. Kopers zijn daardoor nog niet toe aan het maken van een verkoopdeal en stellen zich afwachtend op. Klanten die nu vrije rassen willen kopen, kiezen voor een alternatief: Frankrijk of Schotland.

Frankrijk gaat extra hoeveelheden laden

Beschikbaarheid in Frankrijk
Een handelaar merkt op dat orders door Franse collega’s worden ingevuld. Volgens hem gaat Frankrijk extra hoeveelheden laden. Wellicht door een iets gunstigere prijs, maar meer omdat daar de poters wel beschikbaar zijn. Waar de ene handelaar zegt dat dit boven de markt hangt, merkt een andere handelaar daar overigens weer weinig van.

Gevolgen wateroverlast
Het is nog steeds de vraag hoe de poters, uit percelen met veel water, zich houden. De gevolgen zullen wisselend zijn, veel meer durven exportbedrijven er nog niet over te zeggen. Ook omdat niet duidelijk is of alles uit de grond komt. Ze hopen vooral dat er achteraf niet al te rare dingen naar boven komen, maar de verwachting is wel dat er problemen ontstaan. Voor individuele telers, die fikse wateroverlast hebben gehad, kan dit rampzalig uitpakken. 

Regenachtige perioden houden aan
Het is in ieder geval een feit het dat pootaardappelen moeilijk beschikbaar zijn. Wat voor de regen is gerooid is beschikbaar, maar de partijen daarna nog niet. Voordat deze partijen kunnen worden geladen voor export, ben je 6 weken verder. Daarbij komt vandaag de dag voor dat veel telers weer moesten stoppen en de komende dagen krijgen we regenachtige perioden.

Voor Spunta wordt goed geld betaald

EU-export minder
Toch is de handel niet negatief gestemd. Voor Spunta, die nu beschikbaar is, wordt goed geld betaald. De overzeese export zal het, wat volume betreft, niet minder dan vorig jaar gaan doen, zo verwacht een exporteur. Echter de Europese markt zal volgens hem waarschijnlijk wel minder zijn. Ook al is de EU-export nog ver weg, de lage consumptieprijs leidt doorgaans tot een afnemende pootgoedvraag.

Verlagingsscore minder slecht
Iets beter gaat het met het verlagingspercentage in de nacontrole. Keuringsdienst NAK heeft tot nu toe 18,7% verlaagd. Dat is een daling ten opzichte van vorige week. Dit betreft 30,3% van de totaal te onderzoeken oppervlakte.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden