Inside: Aardappelmarkt

Hoe lang houdt beurs Emmeloord dit vol?

28 September 2017

Voor de vierde week op rij noteert de beurscommissie van Emmeloord aardappelen die in de markt niet zijn verhandeld. Hoe lang houdt de beurs dit vol?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering in Emmeloord staat al een behoorlijke tijd op €4 tot €5 per 100 kilo, met de opmerking: 'Geen vrije handel, notering op basis meeleverkilogrammen'. Dit betekent dat er geen transacties gedaan zijn met vrije aardappelen.

De definitie van handel, waarop noteringen kunnen worden samengesteld, is 'een geheel van aan- en verkoop transacties op de vrije markt'. Enkel prijzen die afgesproken worden door teler en afnemer worden vastgelegd. Deze notering kan dienen als benchmark.

De prijs zou €1 kunnen zijn, maar ook €8 per 100 kilo

Waar baseert Emmeloord zich op?
Er is in de markt geen vraag naar vrije aardappelen, maar er zijn wel afspraken gemaakt over de te leveren aardappelen. Die moeten afgerekend worden op basis van de handel en de markt van die week. Als willekeurig een prijs bepaald wordt, zou deze dus net zo goed €1 kunnen zijn of €8 per 100 kilo.

De vraag is nu hoelang de noteringcommissie dit vol kan houden? De sector moet immers een goed beeld krijgen van de handel op basis van vraag en aanbod. Het is daarom interessant om te zien hoe Belgapom zich, qua prijs, ontwikkelt.

De Belgapomnotering
De soms verguisde Belgapomnotering laat een hogere notering zien dan dat wat er in Nederland en Duitsland wordt geprijsd. Dit is wel gedaan op basis van gedane transacties. Dus wat is de markt nu precies en hoe is deze in een notering te vangen als er geen vraag of aanbod is in de markt?

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden