Inside: Aardappelmarkt

NAK verzet veel werk achter de schermen

5 Oktober 2017

Je zou haast vergeten dat er achter de schermen veel werk wordt verzet, helemaal wanneer het gaat om het definitief klasseren van pootaardappelen. Meer lezen? Neem een abonnement.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit de meest recente berichtgeving van de NAK blijkt inmiddels één derde van het totaal te onderzoeken aantal knollen bekend is. Ten opzichte van de voorlaatste cijfers is het verlagingpercentage met 0,6% gedaald naar 18,1%.

Daarmee is nog steeds sprake van een fors percentage, wanneer dat wordt vergeleken met de voorgaande 4 jaren. De voortgang van het onderzoek volgt vrijwel 1 op 1 de lijn van oogstjaar 2016 en ligt daarmee voor op oogstjaar 2015.

Het is volgens de NAK eenmalig

Streven naar structurele oplossing
Vorig jaar deed de aanpassing van de norm voor groeischeuren veel stof opwaaien, wat de adviesraad van de NAK betreft eenmalig was. Er wordt gestreefd naar een structurele oplossing, waarvoor binnenkort concrete voorstellen worden gedaan. Duidelijk is wel dat er geen aparte klasse B met lagere normen in het leven wordt geroepen.

Daarbij wordt de sector gevraagd naar hun mening over de inzet van de Erwinia-toets. In de huidige aanpak worden partijen getoetst die niet voor pootgoedvermeerdering zijn bestemd. Een vrijwillige toets zou hiervoor mogelijk een oplossing zijn.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden