Inside: Aardappelmarkt

Geen handel betekent geen notering

19 Oktober 2017 - Clarisse van der Woude

Niet alleen trapte de fritesaardappelnotering van Beurs Emmeloord dit seizoen lager af dan in de voorgaande 2 seizoenen, donderdag 19 oktober kwam er zelfs helemaal geen notering meer op tafel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het valt voor de beurscommissie in Emmeloord niet mee om voor week 42 een notering fritesgeschikte aardappelen, in een tijdsbestek dat de termijnmarkt naar het €5 per 100 kilo niveau is gezakt, op het bord te zetten.

Van week 36 tot en met week 41 noteerde de beurs van Emmeloord €4 tot €5 en maakte de commissie kenbaar dat deze alleen tot stand gekomen is door transacties van meeleveraardappelen. De gang van zaken aangaande het noteren zorgt voor vragen, aangezien een notering (in algemene vorm) alleen kan worden samengesteld op basis van gedane transacties (die er niet waren); hoe kan men dan toch tot een notering komen?

Vragen over tot stand koming notering

Handel flinterdun
Donderdag 19 oktober is dan blijkbaar besloten om helemaal niet te noteren. "De handel was al flinterdun en de commissie vond de handel deze week net onvoldoende om te kunnen noteren", licht gespreksleider Maas van den Heuvel toe. "Meeleveraardappelen vormen transacties die altijd al worden meegenomen, maar deze week was ook het aantal gedane transacties in dit segment minimaal. De handel ligt gewoon helemaal stil."

Maas merkt daarbij op dat meeleveraardappelen vaak net iets beter worden betaald, dan de overeengekomen prijs voor de partij. “In de transactielijsten valt mij op dat de fritesindustrie eerder een kwart of halve cent meer geeft voor meeleveraardappelen dan minder. Dit om de telers ook voor het jaar erna aan zich te binden.”

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden