Inside: Aardappelmarkt

Luisbestrijding pootgoed met compromissen

24 Oktober 2017 - Niels van der Boom

Na een negatief besluit van het CTGB werd een streep gezet door 2 belangrijke middelen voor virusbestrijding in pootaardappelen. Daarmee rust alles op de schouders van 1 middel. Ook daarvan is de herregistratie nog niet rond. Wat betekent dat voor een gezonde teelt?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Begin oktober gaf het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (CTGB) een negatief besluit voor de herregistratie van Sunspray 11-E. De olie in dit gewasbeschermingsmiddel wordt ook gebruikt in 11 E Olie en Ovirex VS, 2 middelen die veel worden ingezet bij de virusbestrijding in pootaardappelen, bloembollen en fruit. Het enige alternatief: Olie-H van Certis, ligt ook nog eens ter herregistratie.

De afwijzing van 11-E Olie was tegen de verwachting in

Onverwacht besluit
Tegen alle verwachtingen in werd een herregistratie van 11-E Olie afgewezen, zegt Bayer. De aanleiding is het gevolg van een aantal studies die zijn ingediend, en de evaluatie die daarop volgde. De middelenfabrikant heeft het CTGB gevraagd voor uitstel. Dit verzoek is afgewezen. Daarmee is het besluit definitief. Uitverkoop is mogelijk tot 1 januari 2018. De opgebruiktermijn loopt tot 1 november 2018. Voor komend seizoen kunnen telers dus nog over 11-E Olie beschikken. Bayer en eigenaar Petronas onderzoeken de mogelijkheid om de registratie te herstellen.

Het middel Ovirex VS, van leverancier R. van Wesemael, is afgeleid van Sunspray 11-E. In de Staatscourant van 19 oktober wordt gemeld dat ook de registratie van dit middel is ingetrokken. Ook hier geldt een opgebruikdatum tot 1 november 2018.

De herregistratie van Olie-H verloopt zonder problemen

Wel herregistratie voor Certis
De expiratiedatum van Olie-H, het enige alternatief, loopt tot 1 maart 2018. Fabrikant Certis is bezig met de herregistratieprocedure. “De herregistratie verloopt prima. We hebben geen aanleiding om aan te nemen dat problemen zich voordoen”, zegt productmanager Harry Salomons. Certis ondersteunt alleen het gebruik in pootgoed en bloembollen. Voor de fruitteelt vervalt de registratie.

Voldoende olie beschikbaar
Bij de herregistratie geldt in pootgoed maximaal 12 bespuitingen en in bloembollen 25 bespuitingen. Aankomend jaar wordt Olie-H met het oude etiket geleverd. Tot 1 juli 2019 geldt een opgebruiktermijn. “Ieder product, dus ook olie, moet in Europa iedere 8 tot 10 jaar opnieuw geregistreerd worden. Dat is nodig om het als gewasbeschermingsmiddel met een vaste interval in te zetten”, legt Salomons uit. “We zorgen ervoor dat komend seizoen voldoende Olie-H beschikbaar is om telers mee te bedienen, met het verdwijnen van de andere middelen. Problemen in de pootgoedteelt verwachten we daarom niet.”

Nog geen zorgen
Een belrondje langs pootgoedhandelshuizen leert dat niet iedereen op de hoogte is van de situatie. Pas wanneer ook het CTGB een herregistratie voor Olie-H afwijst is er echt een probleem. Tot die tijd zien handelshuizen geen probleem. Voor de virusbestrijding in pootgoed is het middel essentieel.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden