Inside: Aardappelmarkt

Belgische aardappelmarkt ook op zijn gat

10 November 2017

Het komt zelden voor dat er in België niet wordt genoteerd, maar met betrekking tot de Belgapomnotering is dat voor vrijdag 9 november toch het geval.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na een aantal weken voor Bintje €3 per 100 kilo en voor Challenger en Fontane €5 te hebben genoteerd, met een flauwe stemming, werd er dus voor week 45 geen prijs bekend gemaakt. Een bijzondere situatie, gezien België het land is van de vrije handel in aardappelen en er dus in principe altijd wel een prijsindicatie op het bord gezet kan worden.

Overigens bleek het eerder in de week voor PCA/Fiwap wel mogelijk te noteren (gemiddeld €2,50 voor Bintje en €4 voor Fontane/Challenger).

Het samenstellen van de cash settlement kan lastig worden

Wennen aan dit probleem
Het niet altijd kunnen noteren, is een probleem waar de markt de komende maanden mee moet dealen. Het duiden, maar ook het samenstellen van de cash settlement kan lastig worden. 

Zo wordt er in Emmeloord al een aantal weken geen marktprijs bekend gemaakt; gewoonweg omdat er geen transacties bekend zijn. Wel worden er aardappelen afgerekend die met eerder gemaakte afspraak (contract) worden afgeleverd. Deze uitbetalingsprijs is echter niet gebaseerd op gedane transacties.

De 'kip-en-ei-functie' met betrekking de marktvorming (handel van aardappelen zorgt voor transacties, waarop het niveau van de meeleveraardappelen kan worden bepaald) kan dit seizoen, door de meer dan overvloedige oogst in alle EU-5 landen, in gevaar komen. Immers eerst moeten de aardappelen, waar een contract onder ligt (en dat zijn er veel), opgehaald worden en dan pas komt het deel vrije teelt. Juist voor dat laatste is in de huidige markt nagenoeg geen plaats.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden