Inside: Aardappelmarkt

Fritesmarkt in handen van Europa

23 November 2017 - Clarisse van der Woude

De afgelopen maanden hebben Europese fritesbakkers de wereldmarkt naar zich toegetrokken. Ook Nieuw-Zeeland wist te groeien, terwijl de Verenigde Staten (VS), Canada en China aandeel inleverden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De wereldhandel van Europese frites (grotendeels gebakken in België, Nederland, Duitsland en Frankrijk) groeide tot 1 oktober met 11,6% (in dollars). Het lukte de Europese fritesfabrieken om meer frites te verschepen naar de regio Azië-Pacific. Dit kostte de Amerikanen een deel van hun afzet. Vooral de Filippijnen laten een explosieve groei van hun import zien. Ook Indonesië en Vietnam kochten meer frites.

Marktdominantie in Europa, Afrika en Midden-Oosten

Grootste leverancier
We hebben in de rest van Europa en Afrika marktdominantie en in het Midden-Oosten zijn we de grootste leverancier. Bij deze laatste wonnen we marktaandeel van Noord-Amerika, dit zal ook behouden blijven. Dit vanwege de economische staat van het land en de open houding voor toerisme, maar de Saoedi's zelf hebben een voorliefde voor Amerikaans product.

Meer terrein in Zuid-Amerika
Ondanks de grotere afstand èn de concurrentie van Argentijnse frites weten de Europese producenten steeds meer terrein in Zuid-Amerika te veroveren. Dat geldt ook voor Centraal-Amerika. In het Caribisch gebied is Europese frites leidend.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden