Inside: Aardappelmarkt

Nederland exportkampioen in frites op Rusland

30 November 2017 - Clarisse van der Woude

Hoewel de export van landbouwproducten uit de Europese Unie (EU) naar Rusland nog altijd te maken heeft met een boycot, vinden andere producten gretig aftrek, waaronder frites. De export van Nederlandse frites steekt met kop en schouders boven andere exporterende landen uit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nederland heeft inmiddels een sterke positie als fritesleverancier van de Russen opgebouwd. In 2017 (tot en met september) bedraagt de export net geen 50.000 ton. Opvallend is dat de fritesfabrieken hun afzet weten te laten stijgen, terwijl zij niet de goedkoopste zijn. Nederlandse frites is na Duitsland zelfs de duurste.

Polen en Duitsland leveren marktaandeel in

Belgen doen goede zaken
Ook België deed goede zaken met Rusland. De Russen namen het afgelopen jaar een derde meer frites af (dik 10.000 ton). Dat de Belgen hun fritesprijzen naar beneden bijstelden, heeft zeker aan de klim bijgedragen. Verder verdubbelde ook Frankrijk haar fritesexport naar ruim 7.000 ton. En Wit-Rusland kreeg het vorig jaar voor elkaar een plekje op de markt te veroveren.

De groei gaat ten koste van de Poolse verkoop en ook Duitsland zag haar uitvoer juist met afnemen tot een kleine 3.000 ton. De handel wordt beïnvloed door valutaschommelingen. De boycot op landbouwproducten loopt tot 31 december 2018.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden