Inside: Aardappelmarkt

Opvallende cijfers maken Canadese markt onzeker

15 December 2017 - Niels van der Boom

Ondanks dat de Canadese aardappeloogst slechts marginaal groter is uitgevallen, ten opzichte van vorig jaar, liggen er beduidend meer aardappelen in opslag. De meest actuele voorraadmeting zorgt daarom voor verrassingen. Wat is hier de oorzaak van?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens recente cijfers van het officiële Canadese statistieksysteem Infohort lag op 1 december 80,1 miljoen cwt aan aardappelen in opslag, omgerekend komt dat neer op ruim 4 miljoen ton. Het betekent een stijging van 259.000 ton, ten opzichte van dezelfde datum vorig jaar, goed voor een verhoging van 6,7%. Dit is enigszins een verrassing voor de Canadese aardappelsector. De oogst van dit jaar was namelijk slechts 20.000 ton groter dan in 2016.

Incomplete data
De ongewone stijging is mogelijk afkomstig van fouten in de gegevens die individuele provincies doorgeven aan de overheid, zo denken analisten. Zo is de verwerkingscapaciteit in de provincie New Brunswick gestegen, maar daalde de verwerking in tonnen met 47,6% aan de start van dit seizoen. Mogelijk dat incomplete data voor het grote verschil zorgt. De provincie British Columbia publiceerde geen cijfers over de pootgoedvoorraad, waardoor de data eveneens afwijkt.

De imcomplete data kan het verschil verklaren

De provincie Prince Edward Island had op 1 december de meeste aardappelen in voorraad, maar noteert wel een daling van 7,3% ten opzichte van 2016. De provincies Ontario en New Brunswick plussen allebei met 31%. Ook Alberta zet een flinke plus van 17,5% neer. British Columbia noteert met 37% de grootste procentuele daling, mede vanwege het ontbreken van data.

Fors minder aardappelafzet
De verwerking en verkoop van vroege aardappelen komt neer op 1,2 miljoen ton, een daling van bijna 239.000 ton ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar: oftewel 16,4%. In New Brunswick en Alberta is de afzet met een imposante 92% afgenomen. Grote veranderingen in de afzet van vroege aardappelen zijn in Canada echter niet vreemd, zeggen insiders. De megadaling van dit jaar zet wel grote vraagtekens neer bij de betrouwbaarheid van de data. Tot 1 december daalde de aardappelafzet in bijna alle provincies.

Onzekerheid heerst
Wat betekenen de verrassende cijfers voor de Canadese aardappelmarkt? Het gebrek aan vertrouwen in de data zorgt voor onzekerheid binnen de sector. Afgaand op ervaringen en cijfers uit het verleden schatten analisten in dat de fritesaardappelvoorraad zo’n 11% groter is dan vorig jaar op 1 december. Voor tafelaardappelen is dat 8% en bij pootgoed wordt een verlaging van ruim 15% gezet.

Ondanks een verhoging van de voorraad in fritesaardappelen ervaart de sector dat anders. Fritesaardappelen zijn in de oostelijke provincies moeizaam beschikbaar. Verwerkers hebben zoveel mogelijk vast proberen te leggen, zodat vrije waar nauwelijks voor handen is. Aardappelen uit andere sectoren worden opgekocht om over voldoende product te beschikken voor de fritesproductie.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden