Inside: Aardappelmarkt

Eerste Belgapom-notering van 2018 komt dichterbij

17 Januari 2018 - Niels van der Boom - 1 reactie

Belgapom publiceerde vrijdag 3 november voor het laatst een prijsnotering voor dit seizoen. Sindsdien bleef het stil door een gebrek aan vrije transacties. PCA/Fiwap noteert ondertussen wel een prijs. Het aantal transacties neemt echter voorzichtig toe. Romain Cools, algemeen secretaris van Belgapom, hoopt dat dit op korte termijn tot een nieuwe notering kan leiden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

PCA/Fiwap noteert dinsdag 16 januari een prijs van €2 per 100 kilo voor Bintje en €2 tot €3 voor Fontane en Challenger. Dat is nagenoeg gelijk aan de voorgaande week. Zo kabbelt de prijsnotering op een stabiel en laag niveau voort, dit terwijl Belgapom sinds 3 november geen nieuwe prijzen bekend heeft gemaakt. Een unieke situatie in de aardappelmarkthistorie.

Het noteren van de gemiddelde prijs is een lastiger principe

Vraag van schilbedrijvenEen markt tussen teler en afnemer was in België de voorbije maanden niet waar te nemen voor fritesaardappelen. Het gaat om Bintje, Challenger en Fontane. “Zowel bij de fabrieken als de handel was dit het geval”, weet Cools. PCA/Fiwap schrijft in zijn bericht dat de marktstemmig rustig blijft, maar dat er duidelijk interesse van schilbedrijven is die aardappelen van een zeer goede kwaliteit zoeken. Meerdere verwerkers kopen kleine volumes op de vrije markt. Daarnaast is er een redelijke vraag naar exportgeschikte aardappelen.

Kwaliteit gezocht
Een markt tussen teler en afnemer was in België de voorbije maanden niet waar te nemen voor fritesaardappelen. Het gaat om Bintje, Challenger en Fontane. "Zowel bij de fabrieken als de handel was dit het geval", weet Cools. PCA/Fiwap schrijft in zijn bericht dat de marktstemmig rustig blijft, maar dat er duidelijk interesse van schilbedrijven is die aardappelen van een zeer goede kwaliteit zoeken. Meerdere verwerkers kopen kleine volumes op de vrije markt. Daarnaast is er een redelijke vraag naar exportgeschikte aardappelen.

Cools vind het lastig om in te schatten hoe het seizoen verder gaat verlopen. "Er zijn signalen dat er wel degelijk beetje bij beetje meer transacties tot stand komen. Ik kan me voorstellen dat dit op korte termijn opnieuw tot een notering zal leiden. Belgapom en de noteringscommissie willen niets liever. Iedere vrijdagochtend wordt, ondanks het niet noteren, wel vergaderd. Een gebrek aan marktwerking illustreert hoe uitzonderlijk het huidige seizoen is."

Cash Settlement
Of het niet noteren van Belgapom gevolgen heeft voor het vormen van de Cash Settlement, durft Cools niet te zeggen. Dit is volgens hem een zaak voor de aardappeltermijnmarkt zelf. Momenteel wordt alleen de input van PCA/Fiwap gebruikt.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden